Активісти благодійного фонду зі збереження архітектурної спадщини «Має значення» відновили історичну вивіску найстарішої квіткарні Києва.

Вивіска «Квіти» 1956 року розташована на вулиці Костянтинівській, 24 на Подолі та є частиною особняка 1913 року, який ще називають будинком Тернавського, розповідають у «Має значення».

Власники погодилися реставрувати вивіску, відновлення тривало протягом трьох тижнів і долучитися до збору могли всі охочі. Попередньо вартість реставрації оцінювали в 40 000 гривень, ще 20 000 планували витратити на освітлення, але в процесі ця вартість зросла. Активісти не планували реставрувати кріплення – металевий каркас, але відновили і його, бо він виявився частиною конструкції.

Вивіска до реставрації
Процес реставрації вивіски

Вивіску додатково підсвітили неоном і встановили реле часу, щоб підсвітка автоматично вмикалася о 20:00 і вимикалася о 22:00, не заважаючи людям, які живуть у будинках навпроти, зазначають у службі вивісок і банерів «Неон-центр».

У спільноті Ukrainian Modernism вважають, що відновлення вивіски не є реставрацією, адже реставрація передбачає повернення первісного вигляду вивіски.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Квітковий магазин на вулиці Костянтинівській відкрили 1956 року СТК «Барвінок» і назвали «Квіти». Після розпаду СРСР власницею будинку з квіткарнею стала жінка, яка працювала в магазині ще з 70-х років. Тепер це сімейний бізнес, який має назву «Барви Флора».


Раніше активісти проєкту «Має значення» реставрували двері Маріуполя. Він мав назву «Життя дверей має значення». Після звільнення Маріуполя від російської окупації команда планує повернутися в місто.

Наприкінці червня проєкт відкрив збір на реставрації вивіски фотосалону 1978 року. Також хочуть відреставрувати вивіску на будівлі 60-х років, де розташований заклад «Автостанція», розповідав «Громадському радіо» волонтер проєкту Ярослав Федоровський.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі