Перероблені какао-боби можуть блокувати парникові гази, пише AFP. Це виявили дослідники гамбурзького заводу Circular Carbon, який займається утилізацією вуглецю з атмосфери.

Як це працює?

Лушпиння какао нагрівають у безкисневому приміщенні до температури 600 °C, через що виробляється речовина під назвою біовугілля. Цей процес блокує парникові гази.

Біовугілля пізніше можна використати як добриво для рослин чи матеріал для виробництва. AFP пише, що технологія, хоч і перебуває на етапі зародження, у майбутньому може стати новим способом утилізації вуглецю з атмосфери Землі.

Біовугілля з какао-бобів може ліквідувати 2,6 мільярда тонн вуглекислого газу з 40 мільярдів, які людство виробляє щороку, підрахувала Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Європейському Союзі з 2035 року заборонять випускати й реєструвати нові дизельні й бензинові автівки й мікроавтобуси. Це має допомогти досягнути нульових викидів вуглекислого газу для комерційних авто вже у 2035-му й пришвидшити перехід на електрокари.


В Україні створять Національний реєстр викидів. На цифровій мапі відображатимуться всі підприємства-забруднювачі й інформація про них. Крім того, реєстр інтегрують з відповідним європейським реєстром.

У 2022-му через обстріли в повітря вже могло потрапити у 20 разів більше шкідливих речовин, ніж у 2021-му. Ідеться про обсяг викидів у 46 мільйонів тонн. У 2019-му загальні викиди по Україні становили близько 2,4 мільйна тонн, у 2021 році – 2,25 мільйона.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка і фото: Circular Carbon