Від початку повномасштабної війни в повітря могло потрапити близько 46 мільйонів тонн забруднювальних речовин, розповів в інтерв’ю «Українській правді» міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. Це поки що не підтверджений, але потенційний обсяг викидів.

У 2019-му загальні викиди по Україні становили близько 2,4 мільйна тонн, у 2021 році – 2,25 мільйона. Тож через війну обсяги викидів могли зрости у 20 разів.

Найбільше шкідливих речовин потрапляє в атмосферу через пожежі на нафтобазах. За попередніми підрахунками, обсяг викидів від горіння нафтопродуктів уже перевищив 499 тисяч тонн. Як порівняти, завод «АрселорМіттал» у Кривому Розі, що є найбільшим підприємством-забруднювачем України, за рік викидає 220 тисяч тонн.

«Росіяни просто не розуміють, що довкілля не має кордонів, це вплив на весь цивілізований світ, і ці викиди точно нікуди не дінуться. Сьогодні світ бореться зі зміною клімату, зі зменшенням забруднення, а їхні війська роблять усе те, щоб незворотні процеси сталися якомога швидше. І це дуже прикро», – прокоментував міністр.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Редакція The Village Україна разом із фахівцями Держекоінспекції, «Екодії» й міжнародної організації The Conflict and Environment Observatory розбиралася, як саме на навколишнє середовище впливають бойові дії і що з цим робити. Зокрема, ми розповідали, які наслідки для екології несе детонація ракет й інших боєприпасів і що можна зробити зі снарядами й військовою технікою, які залишилися після боїв.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: depositphotos