63% українців підтримують перехід на новий календар, 18% – проти, а 17% до цього байдуже, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Найбільш прихильників переходу на новий календар на заході країни та серед греко-католиків. Водночас у східних і південних областях ідею також підтримують близько половини респондентів. Крім того, серед прихожан УПЦ МП більше 40% підтримує перехід на новий календар, хоча близько третини проти (35%).

Під час опитування в грудні 2022 року перехід на новий календар підтримували 44% опитаних, а майже третина, 31% виступали проти, кажуть дослідники.

Інші результати дослідження

Серед переселенців 75% висловлюють намір повернутися додому, з них половина, 49%, після закінчення війни, а 12% – найближчим часом.

Водночас 19% сказали, що вже не повернуться додому – цей показник удвічі більший, ніж улітку 2022 року, кажуть дослідники. Кожен третій переселенець зміг знайти нову роботу (частка тих, хто не працює, зменшилася з половини до третини).

Серед усіх опитаних 41% працюють на тих місцях, де були й до повномасштабної війни, 14% працюють частково, а 13% знайшли нове місце роботи.

Більше половини (59%) відзначають, що відчули погіршення економічного становища за останні пів року. У третини (35%) воно не змінилося, а 6% повідомили про покращення.

Опитування проводили протягом першого й другого червня методом САТІ серед тисячі повнолітніх респондентів на всій території України, де був мобільний зв’язок (крім тимчасово окупованої).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці травня стало відомо, що Православна церква України з 1 вересня переходить на новий календар і відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Зміна календаря не стосуватиметься Великодня й Трійці. У лютому таке саме рішення ухвалила Українська греко-католицька церква.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі