Майже чверть українців вважає, що українські жінки зазнають (6%) чи «скоріше зазнають» (18%) дискримінації під час служби в лавах ЗСУ, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведене спільно з Українським ветеранським фондом Мінветеранів і Незалежною антикорупційною комісією (НАКО).

Ще 22% погодилися з твердженням, що нинішні умови служби радше не враховують потреб жінок-військовослужбовиць, а 6% із тим, що однозначно не враховують.

Окремо досліджували гендерні стереотипи. Зокрема, більше третини опитаних (37%) цілком погоджуються з твердженням, що головне покликання жінки – народити дітей, а 22% радше погоджуються. Також 10% поділяють думку, що чоловіки – кращі керівники, ніж жінки (14% респондентів поділяють цю думку частково). Утім, половина опитаних (50%) вважає, що жінка може командувати бойовим підрозділом так само, як і чоловік.

Ставлення до ЛГБТ-спільноти в армії

Майже половина респондентів (48%) нейтрально ставиться до представників ЛГБТ-спільноти в загальному. Про однозначно негативне ставлення повідомили 28%, а про радше негативне – 13%.

Щодо ставлення до ЛГБТ-спільноти в лавах ЗСУ, то в 44% опитаних воно нейтральне; у 17% – однозначно негативне, у 8% – радше негативне.

Також чверть опитаних (34%) вважають, що представники ЛГБТ-спільноти скоріше зазнають дискримінації в лавах ЗСУ, 9% у цьому впевнені.

Водночас 42% респондентів позитивно ставляться до ідеї надати представникам ЛГБТ-спільноти право користуватися такими самими правами, які передбачені законом для військовослужбовців і їхніх родин (наприклад, забрати тіло загиблого партнера).

Ставлення до колишніх ув’язнених

До колишніх ув’язнених 47% опитаних ставиться нейтрально, а 21% – радше негативно. Якщо їх помилували після 24 лютого й вони служать у лавах ЗСУ, то третина респондентів (35%) ставиться до колишніх ув’язнених радше позитивно, а по 29% – однозначно позитивно чи нейтрально. Більша частина опитаних (43%) поділяє думку, що колишні в’язні не зазнають дискримінації в лавах ЗСУ.

Ставлення до військових з інвалідністю

Також 60% респондентів вважають, що військові з інвалідністю, отриманою на війні, мають служити в тилових частинах, а 18% думають, що вони мають звільнятися зі служби взагалі. Більшість відчуває гордість (66%) і вдячність (63%), коли думає про військових, які повернулися служити з інвалідністю, яку отримали на війні.

Ставлення до національних меншин

Лише трохи більше третини респондентів (38%) позитивно ставляться до іноземних легіонів, де служать росіяни. Половина (51%) повідомляють про позитивне ставлення до іноземних легіонів, де служать білоруси. Найкраще ставлення фіксують до кримських татар (62% опитаних ставляться позитивно).

Повні результати опитування можна переглянути за посиланням. Дослідження проводили з 27 до 29 березня серед 2000 повнолітніх респондентів методом САТІ на всій території України, крім тимчасово окупованої.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


45,4% опитаних ветеранів вказали, що держава «радше не виконує» зобовʼязання перед ними, свідчить опитування Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі