Кабінет Міністрів передав конфісковану на користь держави в російських олігархів частку ТРЦ Ocean Plaza в управління Фонду державного майна. Фонду доручили готувати конфісковані активи до приватизації, повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Передані Фонду держмайна активи належали російському олігарху Аркадієві Ротенбергу, його сину Ігореві Ротенбергу й бізнес-партнерам Олександрові Скоробагатьку й Олександрові Пономаренку.

Ідеться про 100% частки статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті» й 66,5% частки статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний Союз «Либідь», які контролювали росіяни. «ІС «Либідь» є безпосереднім власником ТРЦ Ocean Plaza й належить ТОВ «Авангард-Віларті».

Вартість вилучених активів становить 300 мільйонів доларів, відзначали в Офісі генпрокурора.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Торговим центром із 2012 року володіла «ТПС Недвижимость» сім’ї Аркадія Ротенберга, олігарха й наближеного до Володимира Путіна. Компанія купила ТРЦ в девелоперів UDP Василя Хмельницького й Андрія Іванова й KAN Development Ігоря Ніконова. Василь Хмельницький викупив частину ТРЦ у 2019 році, він придбав 33,5% акцій у кіпрській компанії Ocean Plaza Project.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza, а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. За рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включно з ТРЦ Ocean Plaza. У вересні Печерський районний суд скасував арешт на третину прав бізнесмена Хмельницького. Тоді ж зняв арешт із ТРЦ в частині користування цим майном та розблокував рахунки підприємства, що дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада.

Водночас із моменту перезапуску ТРЦ не приносив кошти в держбюджет, оскільки не було визначено тимчасового управителя на 66% корпоративних прав Ocean Plaza, які раніше через офшорні компанії контролювали росіяни (права передали в управління Агенції з розшуку та менеджменту активів у серпні 2022-го).

У березні ТРЦ Ocean Plaza дозволили конфіскувати в російських олігархів на користь держави.

Раніше вийшло розслідування проєкту Trap Aggressor про те, як прибутки ТРЦ Ocean Plaza використовували для фінансування російського ВПК.


Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах), а також ТРЦ «Метроград» і готелі мережі Premier.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі