Урбан-бюро Big City Lab спільно з литовським бюро Pupa планує перетворити закинуту поліклініку в Славутичі на житло для переселенців і бізнес-резиденцію для тих, хто втратив роботу через війну.

Таким способом хочуть вирішити відразу три проблеми – житлову, релокації бізнесу й публічного простору.

Мер Славутича Юрій Фомічев вважає, що в Славутичі є місце й ресурси для тих, хто втратив бізнес чи житло й прагне відновитися та «почати нове життя»: ліс, спортивні й реабілітаційні центри, незалежні джерела енергії, безбар’єрність.

У Big City Lab вважають, що не варто ізолювати переселенців у модульних містечках чи «нашвидкуруч зроблених ЖК» на околицях міста, щоби не ділити українців на «місцевих» і «тих, хто приїхав». Тож проєктом прагнуть прискорити інтеграцію ВПО і відкрити нові можливості для бізнесу з окупованих територій.

Команда проєкту хоче розширити ідею на інші громади, щоби там також давали нове життя старим будівлям. Долучитися можна тут.

За даними Big City Lab, через обстріли чи окупацію більше третини (38%) компаній зазнали втрат. Щодо ВПО, то їх офіційна кількість сягає майже 5 мільйонів людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Команда урбан-бюро Big City Lab також випустила посібник з безбар’єрного проєктування «Альбом безбар’єрності» про те, як проєктувати інклюзивно.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі