Населення України станом на травень становить 29 мільйонів, свідчать оцінки Українського інституту майбутнього.

За даними аналітиків, 8,6 мільйона українців ще не повернулися з-за кордону після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Працюють, за інформацією УІМ, 9,1–9,5 мільйона українців, але без урахування «бюджетників» працевлаштовані від 6 до 7 мільйонів українців: «Вони і є «упряжка», яка везе на собі інших – 22–23 мільйони осіб, зокрема пенсіонерів, дітей, учнів, безробітних, утриманців, тих самих працівників бюджетної сфери», – коментують в Українському інституті майбутнього.

Дослідники також кажуть, що коефіцієнт фертильності в Україні впав нижче 1, водночас для зростання кількості населення має бути більше 2.

«Якщо нічого не змінювати, у перспективі кількох років пенсіонерів в Україні буде вдвічі більше, ніж тих, хто працює», – підсумували в УІМ і додали, що «в Україні не буде кому створювати ВВП».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За прогнозами Інституту демографії НАН, народжуваність в Україні «катастрофічно» впаде у 2023 році. Директорка інституту Елла Лібанова зауважила, що до 2030 року українців навряд чи буде 35 мільйонів.


У Києві живе майже стільки ж людей, скільки до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну станом на початок травня.


Редакція The Village Україна розповідає три історії людей, які вирішили стати батьками під час повномасштабної війни, повітряних тривог, блекаутів і служби в ЗСУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі