У київських ЦНАП тепер можна одружитися й оформлювати свідоцтва про народження й смерть, повідомляють у КМДА.

У межах пілотного проєкту ці адміністративні послуги, які зазвичай надає РАЦС, будуть доступні також у ЦНАПах чотирьох районів – Святошинського, Оболонського, Дарницького й Дніпровського. Згодом перелік ЦНАПів будуть розширювати.

Перша церемонія одруження в ЦНАП Святошинського району

Щоб зареєструвати шлюб, потрібно мати із собою паспорти. Працівник ЦНАПу оформить заяву, а наречені мають поставити свої підписи. Далі представник управління держреєстрації актів цивільного стану департаменту з питань реєстрації КМДА зробить відповідний запис і видасть свідоцтво про шлюб.

Щоб зареєструвати народження дитини, треба надати паспорти батьків, які перебувають у шлюбі, і медичне свідоцтво про народження. Процедура оформлення така сама, як і під час укладення шлюбу: треба буде поставити підписи на заяві, далі видадуть свідоцтво про народження.

Щоб зареєструвати смерть, треба взяти лікарське свідоцтво про смерть, паспорт померлого й власний паспорт.

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, реєстрація актів цивільного стану, а саме оформлення свідоцтва про народження, смерть і одруження, є найбільш затребуваними адміністративними послугами.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні за перші пів року 2022 року зареєстрували рекордну кількість шлюбів – 103 903. Це на 21% більше, аніж за той самий період у 2021-му, й абсолютний рекорд за останні сім років. Українці втричі частіше одружувалися, ніж розлучалися, станом на жовтень 2022 року.


Наприкінці листопада 2022 року в застосунку «Дія» запустили бета-тестування подачі онлайн-заяви про шлюб.


Через воєнний стан в Україні можна зареєструвати шлюб у день подання заяви. Крім того, доступна опція одруження в режимі відеозв’язку, без особистої присутності одного чи обох наречених (для військових, правоохоронців і працівників лікарень). Тут ми детальніше розповідали про дистанційне одруження.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі