З 10 травня в «Дії» почнуть тестувати послугу «єВідновлення», завдяки якій можна отримати кошти на ремонт зруйнованих будинків, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ці кошти можна буде витратити на будівельні матеріали чи оплату послуг підрядника. Суму компенсації буде визначати спеціальна комісія, а кошти перераховуватимуть на спецрахунок у банку.

Отримати компенсацію можуть усі українці, чиє житло пошкоджене внаслідок бойових дій, не відремонтоване раніше й підлягає відновленню. Це стосується приватних будинків, квартир й інших житлових приміщень, наприклад кімнат у гуртожитку.

Пріоритет в отриманні коштів матимуть учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані до армії українці, багатодітні родини й люди з інвалідністю, опікуни й діти-сироти.

Алгоритм дій

  • Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також у ЦНАПі або в нотаріуса.
  • Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Це можна зробити в банківському застосунку й у фізичному відділенні банку.
  • Після цього слід подати заяву на компенсацію в «Дії».
  • Її розгляне спеціальна комісія, створена при органі місцевого самоврядування: вона проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна й визначить вартість його відновлення.
  • Строк розгляду заяви й ухвалення рішення щодо компенсації не мають перевищувати 30 календарних днів з дня її подання. Використати компенсацію можна буде протягом одного року з моменту її нарахування.

Джерелами для компенсацій стануть кошти державного бюджету й кошти міжнародних донорів і кредиторів. Також очікують, що в «найближчому майбутньому» основним джерелом для відшкодування стануть репарації Росії.

В уряді підрахували, що цієї послуги потребують понад 160 тисяч домогосподарств.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці лютого 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про компенсацію за знищене й пошкоджене житло. Зокрема, закон визначає, хто зможе отримати компенсацію, який буде механізм її надання й звідки братимуть кошти на відшкодування збитків.


Також подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву можуть не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі