Верховна Рада ухвалила закон про компенсацію за знищене й пошкоджене житло, повідомили в Міністерстві інфраструктури. Зокрема, закон визначає, хто зможе отримати компенсацію, який буде механізм її надання й звідки братимуть кошти на відшкодування збитків.

Хто зможе отримати компенсацію

  • власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових і дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових і дачних будинків (фізичні особи);
  • фізичні особи, які інвестували в будівництво;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК, якщо йдеться про відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Яким буде Механізм компенсації

Подати заяву на компенсацію можна буде в «Дії», ЦНАП, органах соцзахисту або в нотаріуса.

Рішення про надання компенсації будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні комісії. Комісії розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла й визначатимуть суму компенсації.

Розмір компенсації вираховуватимуть відповідно до спеціальної методики, яку наразі розробляє уряд.

Особи, чиє житло було зруйноване, отримають житловий сертифікат із сумою компенсації й протягом пʼяти років зможуть його використати для придбання нового житла як на первинному, так і на вторинному ринках. Власник сертифікату зможе самостійно обирати, у якому населеному пункті придбати житло.

Алгоритм компенсації для осіб, чиє житло було пошкоджене, поки що розробляють.

За пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо – для таких випадків пропонують тільки відновлення завдяки будівельним роботам або наданню будівельних матеріалів для них, додав нардеп Ярослав Железняк.

Подати заяву на компенсацію можна буде під час дії воєнного стану й протягом року з дня його припинення.

Джерела для фінансування компенсації

Гроші на надання компенсацій братимуть, зокрема, із Фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, а також із державного й місцевих бюджетів.

Серед інших джерел фінансування – кошти МФО, інших кредиторів й інвесторів, міжнародна фінансова допомога, а також репарації або інші стягнення з РФ.

Законопроєктом передбачено, що єдиною базою даних для фіксації руйнувань і компенсації виступатиме Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У пошкодженому чи зруйнованому житлі станом на осінь 2022-го мешкали понад 2,4 мільйона українців, більш як 316 тисяч людей подали заявки на компенсацію в «Дії», повідомляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков.


Подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву можуть не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники. Команда Мінцифри обробляє заявки, щоб потім експерти могли провести оцінку майна й відновити зруйновані домівки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі