На Галицькій площі у Львові відкрили фонтан на честь військового Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» та всіх українських добровольців.

Раніше на площі працював фонтан «Кульбаба» радянського періоду. Він не підлягав відновленню, тому його залишки передали до Музею Терору, повідомили в департаменті містобудування Львівської міськради.

Новий фонтан виготовлений із кортенівської сталі. Цей матеріал змінює свій колір під впливом природних явищ, пояснили в Управлінні архітектури та урбаністики ЛМР.

Фонтан підключений до власної метеостанції: якщо буде сильний вітер, струмінь ставатиме нижчим, щоб вода не потрапляла на перехожих, повідомляв виконавчий директор радіо «Львівська Хвиля» Влодко Лучишин.

Фото: Влодко Лучишин

Фонтан відновили у межах реконструкції площі, яку виконали на 70% і зупинили із введенням воєнного стану. Площа вже отримала додаткове озеленення та освітлення, а також інклюзивну поверхню. Також на площі встановили антивандальні крісла.

Фонтан «Кульбаба». Фото: вікіпедія

Крім того, з площі демонтували чотири МАФи, і ще три приберуть після відновлення робіт із благоустрою, відзначили у міськраді.

У майбутньому площу розширятимуть. У планах – перемістити зупинку та збільшити кількість зелених насаджень.

Авторкою проекту реконструкції є львівська архітекторка Ольга Криворучко з Urbanideas.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Дмитро Коцюбайло загинув під Бахмутом 7 березня. «Да Вінчі» було 27 років. Він брав участь у російсько-українській війні з 2014 року, був командиром взводу добровольців, а потім – командиром роти. Отримав важке поранення в Пісках Донецької області, але після одужання повернувся на фронт. У березні 2016 року його призначили командиром першої окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі», яку згодом переформатували в батальйон. Коцюбайло був також першим добровольцем, якого за життя нагородили званням Героя України.

На прощання з Дмитром Коцюбайлом у Києві 10 березня прийшли тисячі людей, зокрема, президент Зеленський, головнокомандувач Валерій Залужний і прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін.


Оновлення Галицької площі у Львові почали у 2019 році. Спочатку замість «Кульбаби» планували облаштувати пішохідний фонтан. Однак у процесі реконструкції проєкт змінили через те, що під час робіт на площі виявили мури костелу Воздвиження Чесного Хреста, зведеного у 16 столітті.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі