Більше як половина новачків в IT шукає першу роботу понад два місяці, свідчать результати опитування Dou, проведеного в лютому 2023 року.

Водночас лише близько третини готові піти в іншу сферу, якщо довго не вдаватиметься знайти роботу в індустрії, відзначає редакція порталу.

Понад 90% фахівців, які потрапили в ІТ торік чи тільки шукають першу роботу в індустрії, перебувають в Україні. Найбільше новачків живуть у Києві й області (39% серед тих, хто вже знайшов роботу, і 33% серед тих, хто шукає), а також у Львові й області (15% і 14%).

Медіанний вік фахівців, які у 2022 році знайшли першу роботу в індустрії, – 25 років. Ті, хто нині перебуває в пошуку роботи, дещо старші: їхній медіанний вік становить 28 років, відзначають у Dou.

Зарплатні очікування

Тільки 18% з-поміж тих, хто шукає першу роботу в IT, розраховують отримувати вищу зарплату, ніж раніше.

За результатами опитування, 37% пошукачів готові пристати на будь-яку запропоновану зарплату, ще 8% готові отримувати менше, ніж на попередньому місці роботи.

Частіше за інших на будь-яку запропоновану зарплату згодні розробники, які шукають першу роботу, – таких майже половина (45%).

Зображення: Dou

Серед тих, хто знайшов першу роботу в ІТ у 2022 році, 42% отримали вищу зарплату, ніж мали до того, ще 17% пристали на такі ж фінансові умови, як на попередньому місці роботи.

Третина фахівців погодилася на меншу зарплату або взагалі не мала чітких очікувань щодо заробітку, кажуть у Dou.

Зображення: Dou

Фінансові очікування не є основною причиною переходу в ІТ: приблизно половина новачків прагне головним чином змінити напрям роботи. Лише близько 20% серед причин вказали вищі зарплати в ІТ. Чверть вирішили працевлаштовуватися в ІТ через звільнення з попереднього місця роботи.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Найефективнішими способами отримати роботу в IT спеціалісти називають рекомендації, Djinni й LinkedIn. Завдяки рекомендаціям поточне робоче місце знайшли 23% айтівців, свідчать результати опитування Dou.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі