Проєкт Dozorro організації Transparency International Ukraine підрахував, що за останні шість років у Prozorro витратили приблизно мільярд гривень на закупівлі, пов’язані з місцями пам’яті.

Найбільше коштів пішло на парки і сквери пам’яті – 500 мільйонів гривень. Найдорожчим серед таких був проєкт реконструкції Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодоморів у Києві, головна споруда якого стилізована 30-метрова свічка-обеліск. Наразі роботи оцінюють у кілька сотень мільйонів гривень, водночас тривають додаткові проєктування.

На ремонт і реконструкцію наявних пам’ятників витратили майже 490 мільйонів гривень. Найчастіше ремонтували пам’ятники, присвячені подіям Другої світової війни й Тарасові Шевченку.

На нові пам’ятники витратили 51 мільйон гривень. Найпоширенішими були памʼятники, які вшановували героїв Небесної сотні, АТО й інших захисників.

Також часто облаштовували меморіальні знаки, присвячені жертвам Голодомору, ліквідаторам і жертвам аварії на ЧАЕС. Тарасові Шевченку за останні шість років встановили щонайменше 15 нових пам’ятників.

866 тисяч гривень витратили за шість років на встановлення меморіальних дошок. Найбільше (143,4 тисячі гривень) коштувала памʼятна дошка з бронзи, яку прикріпили на фасаді адмінбудинку Верховної Ради у 2017 році.

Ще приблизно 58 мільйонів гривень витратили на послуги з облаштування пам’ятників, зокрема на освітлення й озеленення.

Найдорожчим був проєкт реконструкції скверу на вулиці Максима Кривоноса у Львові, у межах якого облаштували пам’ятник-меморіал із громадським простором для вшанування пам’яті героїв Небесної сотні. Бюджету міста цей об’єкт коштував приблизно 18 мільйонів гривень.

У Полтаві у 2021 році витратили орієнтовно 14 мільйонів гривень на облаштування скверу пам’яті Героїв України на місці колишньої площі Леніна.

«Що далі від початку декомунізації, то частіше громади обирали зелені зони як інструмент меморіалізації й відходили від облаштування виключно вертикальних елементів. Такі рішення були більш притаманні обласним центрам і великим містам у регіонах», – відзначила журналістка проєкту Dozorro Дарина Синицька.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві невдовзі мають створити Національний пантеон Героїв України й Національне меморіальне військове кладовище. Спочатку Київрада ухвалила проєкт про створення кладовища на Лисій Горі, однак активісти виступили проти будівництва на території природно-заповідного фонду. Зрештою вирішили, що меморіальне кладовище має бути розташоване в Биківні, що на північно-східній околиці Києва. Здачу першої черги кладовища й перші поховання планують на осінь 2023 року. Пантеон Героїв пропонують розмістити на Аскольдовій могилі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: вікіпедія