Уперше в історії української медицини пацієнтові вживили протез просто в кістку, повідомили в Першому медичному обʼєднанні Львова. Операція відбулася в реабілітаційному центрі «Незламні».

Першим українським пацієнтом, який переніс операцію з остеоінтеграційного протезування, став ветеран російсько-української війни Ігор Крупнов. Чоловік втратив ноги восени 2022 року, коли авто, у якому він їхав на завдання, наїхало на міни.

Остеоінтеграційне протезування має дві переваги – чутливість і функціональність, кажуть у Першому медобʼєднанні. Якщо частину протезу імплантувати просто в кістку, пацієнт відчуватиме мʼякість поверхні, по якій він ходить, і зможе помітити, якщо наступить на твердий предмет.

«Коли Ігор дізнався про нову технологію протезування, захотів бути першим в Україні пацієнтом, кому частину протеза імплантують прямо в кістку. Бо для нього важливо не просто ходити, а й бігати на великі дистанції. У 2016 чоловік подолав марафон. До важкого поранення мріяв на своє 60-річчя пробігти напівмарафон. Війна підкорегувала ці плани. Тепер Ігор ставить за мету на протезах здолати дистанцію в 10 кілометрів», – пише команда центру.

Новий напрям протезування українським лікарям допомагає опанувати австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. Його пацієнти ведуть активний спосіб життя й працюють без обмежень, зокрема, можуть займатися фермерством чи навіть будівельними роботами, кажуть у Першому медобʼєднанні.

Операція з остеоінтеграції фактично необхідна людям, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче, додають медики.

Робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції, а ще за шість тижнів – повноцінно ходити.

Загалом упродовж візиту австралійського лікаря Муньєда Аль Мудеріса остеоінтегрувальні операції зробили трьом українцям.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Національний центр реабілітації України «Незламні» ввійшов до структури Першого медобʼєднання Львова. Там надають послуги з реконструктивної хірургії, ортопедії, а також психологічну допомогу.

У листопаді 2022-го у реабілітаційному центрі «Незламні» вперше встановили біонічний протез руки військовому, який був поранений у боях на Харківщині.

Новий корпус реабілітації центру «Незламні» відкрили у квітні 2023-го. Там облаштували сім поверхів з кабінетами для реабілітації, сучасним обладнанням: системами ходьби, роборукавичками й тренажерами для відновлення. Також ствоили кімнати «квартира» й «магазин», щоб пацієнти заново вчилися дбати про себе.


Редакція The Village Україна детально розповідала про «Незламні», говорила з фахівцями Першого медобʼєднання Львова про реабілітацію українських захисників, виготовлення протезів і співпрацю з іноземними спеціалістами. Читайте матеріал за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: Перше медичне обʼєднання Львова