Проти Національного університету біоресурсів і природокористування відкрили кримінальну справу за досліди на живих тваринах, повідомляє видання «Вечірній Київ».

Водночас у Голосіївському управлінні поліції уточнили, що не можуть розголошувати деталі, поки триває розслідування і зясовують обставини. Але санкція статті передбачає позбавлення волі строком на три роки, пише видання.

Що кажуть зоозахисники і студенти

Громадська організація URSA, яка опікується захистом тварин, повідомила, що викладачі ветеринарного факультету НУБіП «катують» тварин під час занять. Як доказ наводять фотографії із цих занять, які публікують в університеті.

Там викладач демонструє на живій тварині механізми рефлекторної зупинки дихання під впливом аміаку на рецептори слизової оболонки органів. Анастезію водночас не використовують. Стаття 26 про захист тварин від жорстокого поводження забороняє проводити демонстрації на тваринах у навчальних цілях, якщо такі демонстрації можна провести й на неживих тваринах (зокрема, і демонстрації рефлекторної діяльності організму), стверджують активісти.

В URSA також посилаються на самих студентів, які «неодноразово просили викладачів припинити знущання над тваринами». У відповідь чули відмову й фразу про те, що «тільки так можна навчитися». Студенти також кажуть, що в підручниках зазначено: усі дослідження на живих істотах мають проводити під анестезією. В Україні захист лабораторних тварин поки що «на стадії зародку», додають в URSA.

Що кажуть в університеті

На сайті НУБіП опублікували заяву про те, що чітко дотримуються законодавства України. В університеті вважають, «кампанія організована для того, щоб зірвати якісний освітній процес на кращому факультеті ветеринарної медицини в Україні». На думку НУБіП, це справа рук тих, «хто не хоче працювати й бажає опановувати фах лікаря дистанційно».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


The Village Україна розповідали, що треба робити, якщо ви побачили акт жорстокого поводження із тваринами й чи карають за це в Україні.


У грудні 2021 року київський салон Tattoo Lamarch Studio виклав у соцмережах фото свині та заявив, що зробив їй татуювання. Через це організація UAnimals подала заяву до поліції й відкрила справу за статтею 299 Кримінального кодексу (жорстоке поводження з тваринами). Утім, у салоні запевняли, що тварина не постраждала, акція була потрібна для піару.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі