Київский салон Tattoo Lamarch Studio виклав у соцмережах фото свині та заявив, що зробив їй татуювання. Через це організація UAnimals подала заяву до поліції та відкрила справу за статтею 299 Кримінального кодексу (жорстоке поводження з тваринами). Втім, тепер у салоні запевняють, що тварина не постраждала, акція була потрібна для піару. Розбираємося, що сталося.

Що відбулося

Мережа Tattoo Lamarch Studio, яка має салони в Києві, Львові, Одесі та Вінниці, оголосила, що планує зробити татуювання свині, та почала шукати тварину для цього. Першими на це звернули увагу активісти руху за права тварин UAnimals.

«Ця ситуація почалася ще декілька тижнів тому. Тату-салон зробив сторіз про те, що вони шукають свиню для того, щоб набити на ній татуювання. Оскільки в UAnimals велика кількість активістів, ми відразу про це дізналися. На той момент не було зрозуміло, чи це поганий жарт, чи вони дійсно збираються це зробити, тому ми написали їм повідомлення з попередженням, що дані дії будуть кваліфіковані поліцією як порушення закону про жорстоке поводження та знущання з тварин. Вони нічого не відповіли. Й на певний період була пауза», – розповів The Village Україна засновник UAnimals Олександр Тодорчук.

Але 8 грудня на сторінці студії в Instagram виклали фото та відео свині, яку привели до салону на Троєщині нібито для того, щоб набити тату.

«На фото й відео було видно, як свиня на розтяжці дротом, щоби не рухалася, лежить на підлозі. Вони фотографуються навколо неї, нібито готуючись до татуювання. На самих відео та сторіз не було фінальних кадрів набивання татуювання, це вже поліція буде зʼясовувати, зробили чи ні», – розповідає Тодорчук.

Фото з інстаграму Tattoo Lamarch Studio.

У своїх сторіз салон пропонував вгадати, скільки годин тривав сеанс і чи вдалося встановити національний рекорд.

«Як тільки тут буде 20 000 лайків, викладаємо повне відео! Хрюша витерпіла, емоції гарантуємо», – писав Tattoo Lamarch Studio.

Зараз ці дописи недоступні, а сторінка салону – заблокована.

The Village Україна звʼязалася із салоном і запитала, чи дійсно вони зробили тату тварині. За телефоном, вказаним на сайті, відповіла адміністраторка з Вінниці, на імʼя Юлія. Вона запевнила, що татуювання ніхто не робив.

«Та звісно, не робили! Як зробити? – сказала вона. – Все добре зі свинею, жива-здорова. Поїла яблук, поїхала назад додому».

На запитання, навіщо це було потрібно, вона сказала: «Такий мав бути піар-хід». Про те, чи задоволена компанія результатом «піару», адміністраторка висловилася так: «Усі говорять, а ми працюємо».

Що за це може бути

Після того, як активісти UAnimals побачили фото та відео свині в тату-салоні, вони подали заяву до поліції.

«Згідно із законом, це кримінальне правопорушення за ч. 3 ст. 299 Кримінального кодексу України, тож ми склали заяву в поліцію», – зазначили в організації. Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до восьми років.

Слідча група поліції виїхала до салону на Троєщині, щоб дізнатися, що сталося.

«Ми опитали свідків, які зафільмовані на фото та відео. Вони пояснили, що цього [татуювання] не робили. Зі слів цих хлопців, вони повернули тварину власнику живою та неушкодженою. Зараз ми встановлюємо власника свинки та будемо опитувати його. Як тільки ми це встановимо, будемо точно знати, чи заподіяли шкоду тварині», – розповіли The Village України в поліції Деснянського району.

При цьому до зʼясування всіх обставин поліція відкрила справу за ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу України. На відміну від санкції за частиною 3 цієї ж статті, цей пункт передбачає менш суворе покарання – обмеження волі на строк від одного до трьох років або позбавлення волі на строк від двох до трьох років.

Якщо виявиться, що шкоду тварині не заподіяли, то справу можуть закрити, підтвердили в поліції.

Водночас в UAnimals вважають, що й того, що працівники салону зафіксували на фото й відео, вже достатньо для притягнення їх до відповідальності.

«Перелякана тварина, привʼязана на розтяжці, – це привід заводити справу. Далі хотілося, щоб ці люди понесли кримінальну відповідальність. Ті дії, які зафіксовані на відео, є неадекватними, ненормальними, а значить – за них має бути відповідальність. Яку саме – буде вирішувати суд. Як відбувається розслідування – запитання до поліції», – каже Тодорчук.

У пресслужбі поліції кажуть, що далі питання будуть вирішувати слідчі: «Якщо вони будуть вважати за потрібне, то проведуть подальшу перевірку. Якщо ні, то буде або перекваліфікація події, або подальша перевірка за ч. 1 ст. 299. Може бути виписаний адмінпротокол. Зараз зарано казати, бо перевірка лише проводиться».

Після події сторінку тату-салону в Instagram забанили, а рейтинг закладу в Google складає 1,9 (до того ж тепер салон підписаний як «скотобійня»).

«Хайп їм, певно, вдався», – коментує це Олександр Тодорчук.

Адміністраторка салону про реакцію на подію в соцмережах висловилася так: «Пукнув, а сказали, що вже всрався». І додала: «Всі на шашликах мʼясо їдять і ніхто не задумується, яке вони мʼясо їдять, якщо на те пішло. Їх [тварин] на бойнях убивають, а тут не вбили. Нічого абсолютно не було».