У Всесвітній організації охорони здоровʼя переконані, що зможуть оголосити про закінчення пандемії COVID-19 у 2023 році. Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус під час церемонії, на якій йому вручили премію за внесок в охорону громадського здоровʼя.

«Я впевнений, що в якийсь момент цього року ми зможемо сказати, що COVID-19 більше не надзвичайна ситуація в галузі охорони здоров’я міжнародного значення й не пандемія», – сказав Гебреісус.

За три роки відтоді, як ВООЗ заявила, що спалах захворюваності на COVID-19 можна назвати пандемією, було зареєстровано майже сім мільйонів смертей від коронавірусу. Водночас фактична кількість смертей набагато більша, відзначив директор ВООЗ.

Щотижнева кількість зареєстрованих смертей від коронавірусу вперше за три роки стала нижчою, ніж у 2020-му, кажуть у ВООЗ. За словами Гебреісуса, це «суттєве поліпшення».

Гендиректор ВООЗ наголосив, що людство має засвоїти уроки пандемії, зокрема, зосередитися на підтримці громадського здоров’я, а також на розвитку науки й міжнародного співробітництва.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У січні 2023-го Китай скасував останні карантинні обмеження, повʼязані з COVID-19. Через три роки від початку пандемії КНР відкрила морські й наземні пункти пропуску з Гонконгом і скасувала вимогу для тих, хто вʼїжджає в країну, залишатися на карантині.


В Україні карантин через пандемію COVID-19 продовжили до квітня 2023 року. Ще можна пройти базовий курс вакцинації від коронавірусу, а також отримати перший і другий бустер. З вересня 2022-го МОЗ дозволило вводити другу бустерну дозу всім повнолітнім, а також робити щеплення дітям від пʼяти років. Що потрібно знайти про другий бустер, ми збирали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі