Прогрес у досягненні гендерної рівності «зникає на наших очах», заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, пише CNN.

За останніми оцінками органу ООН Жінки, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться 300 років, сказав Гутерріш.

Серед процесів, що свідчать про сповільнення прогресу, очільник ООН назвав обмеження прав жінок в Афганістані, де захопило владу радикальне ісламістське угруповання «Талібан», а також насильство щодо українських жінок з боку російських військових злочинців.

Крім того, Гутерріш наголосив на нехтуванні репродуктивними правами жінок у низці країн. Редакція CNN припустила, що йдеться про обмеження права жінок на аборти в США й Польщі.

За словами Гутерріша, показники материнської смертності, кількість випадків примушування до раннього шлюбу, викрадень і нападів досі високі. В ООН вчергове закликали до «колективних» і «термінових» дій для досягнення гендерної рівності: від підвищення рівня освіти до сприяння участі жінок у науці й технологіях.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Улітку 2022-го Верховний Суд США дозволив вводити заборону на аборти в окремих штатах, скасувавши конституційну дію рішення, яке майже 50 років дозволяло вагітним жінкам у Сполучених Штатах зробити аборт «без надлишкових державних обмежень».

У Польщі у 2021-му визнали неконституційними аборти через вади й невиліковну хворобу плода.


Іспанія ухвалить закон про гендерну рівність у бізнесі й політиці, який вимагатиме більш рівного представництва жінок і чоловіків у різних сферах суспільного життя. Зокрема, закон визначатиме, що жінки мають становити не менш як 40% керівництва в будь-якій компанії з понад 250 працівниками й річним обігом від 50 мільйонів євро.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі