Популярність Міжнародного жіночого дня знизилася з 34% до 25% за два роки, свідчить опитування КМІС.

Серед жінок 8 березня трохи більш популярне (29%), ніж серед чоловіків (23%). Водночас у 2013 році це свято відзначали як улюблене приблизно половина населення (49%), зауважують дослідники.

«Поки існує більше 10–15% людей, які є прихильниками цього свята, ініціатива його скасування не доречна, а зараз прихильників 25% (а серед жінок – навіть 29%), соціальні умови для цього не створені… Кількість прихильників цього свята постійно зменшується в останні роки досить швидкими темпами – і через декілька років залишиться менше 10% прихильників цього свята (як зараз це стало з днем праці 1 травня – 5%). Тоді буде природно скасувати це свято», – вважають у КМІС.

Натомість значно зросла популярність Дня Незалежності України: до повномасштабної війни воно було популярним лише серед 37% населення, а зараз – серед 63%. День захисника України називають популярним 54% населення (два роки тому таких було 29%). День Конституції за останній рік також став удвічі більш популярним (з 14% до 29%).

На першому місці серед популярних свят – Великдень (70%), майже такий самий результат має Різдво (69%). Найменш популярні – День перемоги і День праці, їх згадують 13% і 5% респондентів відповідно.

Опитування проводили з 14 до 22 лютого методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитали більше двох тисяч респондентів на всій території України, крім АР Крим і тих, які тимчасово не контролює Україна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


8 березня українці хочуть залишити вихідним днем, свідчать результати опитування в «Дії».


За скасування статусу вихідного дня на 8 березня виступає Інститут національної пам’яті – було розроблено проєкт закону «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні». Після громадського обговорення було підготовлено нову редакцію законопроекту, за якою 8 березня переформатовується у Міжнародний день боротьби за права жінок, але втрачає статус вихідного дня.

Інститут національної пам’яті пояснює це тим, що «8 березня як масове свято та вихідний день встановлено в Україні за перших років більшовицької влади, впроваджувалося на підтримку соціально-політичного руху за права жінок. З набуттям Україною незалежності держава успадкувала його як свято. Нині дні (8 березня та 2 травня – ред.) перестали відповідати першочерговому значенню, їхній зміст знівелювався».


Група народних депутатів пропонує скасувати святкові дні 8 березня, 1 і 9 травня та замінити їх новими святами. Для цього зареєстрували відповідний законопроєкт. Замість 8 березня пропонують відзначати День української жінки 25 лютого, у День народження Лесі Українки. Святковим днем пропонують зробити й 9 березня, День народження Тараса Шевченка.

Крім того, депутати внесли пропозицію скасувати святкування 1 і 9 травня. Натомість можна було б відзначати День матері (друга неділя травня) і День пам’яті й примирення (8 травня), пояснюють депутати.

Інші депутати зазначають, що в законопроєкту мало шансів на ухвалення. Зокрема тому, що це ініціатива кількох нардепів, а не голів фракцій і груп, і є багато більш важливих законопроєктів. Крім того, на час воєнного стану в Україні немає вихідних у святкові дні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі