У «Дії» завершилося опитування про те, чи залишати 8 березня офіційним вихідним днем. Більшість користувачів проголосували «за», повідомили в Мінцифри.

За те, щоб залишити 8 березня вихідним, висловилися 1,3 мільйона людей. Зробити цей день робочим вважають за потрібне 703 тисячі опитаних.

Загалом в опитуванні взяли участь понад 2,1 мільйона українців – воно стало наймасовішим серед усіх голосувань, які були реалізовані в «Дії», кажуть у Мінцифри.

Результати голосування врахують під час ухвалення законопроєкту про 8 березня, відзначили в міністерстві.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Голосування щодо 8 березня запустили в «Дії» наприкінці лютого за парламентської ініціативи. «8 березня Міжнародний день захисту прав жінок, і виник він завдяки руху жінок за рівні права. У більшості країн це звичайний робочий день, а от у пострадянських, зокрема і в Україні, офіційний вихідний»,  коментували в Мінцифри.


За скасування статусу вихідного дня на 8 березня виступає Інститут національної пам’яті – було розроблено проєкт закону «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні». Після громадського обговорення було підготовлено нову редакцію законопроекту, за якою 8 березня переформатовується у Міжнародний день боротьби за права жінок, але втрачає статус вихідного дня.

Інститут національної пам’яті пояснює це тим, що «8 березня як масове свято та вихідний день встановлено в Україні за перших років більшовицької влади, впроваджувалося на підтримку соціально-політичного руху за права жінок. З набуттям Україною незалежності держава успадкувала його як свято. Нині дні (8 березня та 2 травня – ред.) перестали відповідати першочерговому значенню, їхній зміст знівелювався».


Редакція The Village Україна розбиралася, як з’явився Міжнародний жіночий день, як він утратив своє початкове значення й чи потрібно його скасовувати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі