Практику посипати доріжки в парках і скверах Києва гранітною крихтою під час ожеледі планують масштабувати, повідомили в Київраді.

Випробування екологічного способу боротьби з ожеледдю, який проводили у 2022 році, виявилося вдалим і його планують впроваджувати наступного сезону. 

«Як й очікувалося, гранітна крихта показала себе як надійний протиожеледний засіб, водночас вона не шкодить рослинам на відміну від технічної солі. Ми отримали позитивні відгуки від киян і наших комунальників», – відзначив начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Чим гранітна крихта краще:

  • екологічно: технічна сіль й інші протиожеледні реагенти погано впливають на рослини й можуть бути шкідливими для тварин, тимчасом як крихта безпечна;
  • можна повторно використовувати: використану гранітну крихту можна буде застосовувати й наступної зими, дещо поповнивши запаси.

Водночас гранітна крихта не сприяє таненню снігу, на відміну від солі й інших хімічних реагентів. Зате вона дозволяє економити бюджетні кошти завдяки низькій вартості крихти – 850 гривень за тонну, що майже в 16 разів менше за аналогічний обсяг технічної солі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022 році в кожному районі Києва визначили по п’ять парків або скверів, де для боротьби з ожеледицею використовували гранітну крихту замість технічної солі. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі