Майже половина опитаних у десяти країнах світу, 45%, вважають, що захист України – це захист власної безпеки, наводить The Guardian результати дослідження аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR).

Водночас у США більше третини (36%) респондентів заявили, що підтримка України здебільшого зумовлена необхідністю захисту американської демократії. Але лише 15% опитаних у Китаї й Туреччині вважають, що Захід підтримує Україну з такою метою.

Дослідники вивчали думки людей щодо російсько-української війни в дев’яти країнах-членах ЄС, зокрема Франції, Німеччині й Польщі, а також у Великій Британії, США, Китаї, Росії, Індії й Туреччині. Опитування виявило різкі відмінності в ставленні до війни: війна об’єднала Захід, але виявила прірву з рештою країн світу, як-от Китай, Індія, Туреччина. Це означає, що війна Росії проти України може стати історичною поворотною подією, що визначить новий світовий порядок, який стане «постзахідним», переконані в ECFR.

 Переважна більшість опитаних (77% у Великій Британії; 71% у США; 65% у країнах ЄС) розглядають Росію як суперника, з яким їхня країна перебуває в конфлікті. Як союзника чи «необхідного партнера» РФ розглядають 14% у США, 15% у ЄС і 8% у Великій Британії.

 Для опису Росії використовують здебільшого прикметники «агресивний» і «ненадійний» (45% і 41% у США; 48% і 30% у ЄС; 57% і 49% у Великій Британії; треба було обрати два варіанти з десяти).

 І навпаки: майже дві третини респондентів у Росії назвали США «супротивником», а 51% і 46% поділяють таку думку щодо ЄС і Великої Британії. У Китаї 43% сприймають США як суперника, 40% – Велику Британію, 34% – Європейський Союз.

 У дев’яти країнах ЄС у середньому більше половини (55%) виступають за продовження санкцій проти Москви, «навіть за рахунок економічних страждань».

 Більша частина респондентів (44% у Великій Британії; 38% у країнах ЄС) вважають, що Україна має повернути всі свої території, навіть ціною більш тривалої війни. Водночас 22% і 30% виступають за якнайшвидше припинення війни, навіть за рахунок територіальних поступок.

 Більше ніж три чверті опитаних у Китаї, Індії й Туреччині (76%, 77% і 73% відповідно) вважають Росію «сильнішою» або «такою ж сильною, як і до війни». Майже така сама кількість респондентів у цих країнах убачає в Москві стратегічного союзника й «необхідного партнера» для своєї країн.

 23% опитаних у Китаї, 27% у Туреччині і 30% в Індії вважають, що Україна повинна повернути свої землі навіть ціною більш тривалого конфлікту. Натомість 41%, 48% і 54% відповідно хотіли б якнайшвидшого закінчення війни, навіть якщо це означає територіальні поступки.

 Лише 7% у Росії й 6% у Китаю думають, що Захід за десять років буде домінувати.

 Майже третина респондентів у Великій Британії (29%), дев’яти країнах ЄС (28%) і США (26%) передбачають новий біполярний світ на чолі зі США й Китаєм.

«Багато людей на Заході бачать майбутній міжнародний порядок як повернення біполярності на кшталт «холодної війни» між Заходом і Сходом, демократією й авторитаризмом», – кажуть автори дослідження. Водночас опитані кажуть, що Заходу доведеться жити з «ворожими диктатурами, як-от Китай і Росія», але також і з незалежними державами, як Індія й Туреччина (вони не «представляють якийсь новий третій блок» і не поділяють спільну ідеологію, але й не «згодні пристосовуватися до примх і планів наддержав»).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Половина українців ідентифікують себе європейцями. Цей показник зріс удвічі під час повномасштабної війни, свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі