Новий закон про протидію ВІЛ підписав президент, він набере чинності 5 серпня 2023 року. 

Закон змінює засади тестування на ВІЛ і спрощує доступ пацієнтів до ліків. Це перша зміна законодавства у сфері протидії ВІЛ-інфекції за понад 12 років.

Законопроєкт розробили у співпраці з МОЗ і за підтримки експертів Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) й інших стейкхоледрів.

Що зміниться для пацієнтів із ВІл

  • Ставати на облік і диспансеризацію можна буде не лише в комунальних і державних медичних закладах. Це створить конкуренцію на ринку медичних послуг, у результаті поліпшиться їхня якість, а також зменшиться стигматизація пацієнтів із ВІЛ, вважають автори закону.
  • Тестувати і вносити в єдиний національний електронний реєстр ВІЛ-позитивних осіб зможуть медичні установи будь-якої форми власності (приватні клініки, медичні центри благодійних організацій, лікарі ФОП).
  • Зменшиться навантаження на державні й комунальні лікарні у великих містах, оскільки люди з ВІЛ перестануть бути «привʼязані» до медичного закладу за місцем реєстрації.
  • Люди з ВІЛ зможуть отримати необхідні ліки за електронним рецептом у будь-якій аптеці.
  • Сімейний лікар буде зобовʼязаний виключити ВІЛ у кожного свого пацієнта, що допоможе краще контролювати рівень захворюваності.
  • Безоплатне тестування відтепер доступне для всіх людей, які перебувають на території України.

«Сучасні практики в діагностиці й лікуванні ВІЛ-інфекції допоможуть не лише протидіяти поширенню ВІЛ в Україні, а й наблизити епідемію ВІЛ до контрольованого мінімуму. Це показує практика країн Євросоюзу, Ізраїлю, Британії, США, у яких схожі зміни звели епідемію практично до нуля», – коментує членкиня Комітету Верховної Ради з питань здоровʼя нації Лада Булах.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2019-му МОЗ затвердило новий клінічний протокол лікування й профілактики ВІЛ-інфекції. Відтоді кожен, хто живе з ВІЛ незалежно від кількості вірусу в крові, має право отримувати безоплатне лікування пожиттєво.


Через війну в Україні збільшується ризик поширення ВІЛ-інфекції, зокрема через сексуальне насилля, зростання кількості оперативних втручань, травм, особливо на полі бою, попереджали в Центрі громадського здоров’я. Редакція The Village Україна розбиралася, що означають новини про успішне лікування ВІЛ у світі і як вберегтися від ВІЛ в умовах воєнного часу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі