РФ удень 14 січня здійснила дванадцяту масовану ракетну атаку на Україну. Це перша масована атака в 2023 році.

Масована атака сталася після ранкових обстрілів критичної інфаструктури Києва та Київської області. 

Уламки російської ракети впали в Бричанському районі Молдови, що межує з Україною, повідомляє МВС країни. Це вже втретє, коли уламки російських ракет падають на територію Молдови під час масованих ракетних атак РФ.

Скільки ракет випустили й скільки збили

Сили ППО збили 18 крилатих ракет та 3 керовані авіаційні ракети над Україною. Усього було 28 пусків крилатих ракет різного базування та 5 пусків керованих авіаційних ракет, повідомляє головнокомандувач Валерій Залужний. У Повітряних силах уточнюють , що знищили 25 із 38 ракет різних типів

Зранку Київ атакували зенітними керованими ракетами С-400 (С-300) з північного напрямку. Удень Росія застосувала по об’єктах критичної інфраструктури України високоточну зброю: крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555, Х-22, крилаті ракети морського базування «Калібр», керовані авіаційні ракети Х-59.

Що з критичною інфраструктурою та світлом

Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури в кількох областях України. Водночас ППО збила більшість російських цілей, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Росіяни 14 січня обстріляли дві теплоелектростанції, одна з них припинила виробництво електроенергії, повідомляють у ДТЕК. Ніхто з енергетиків не постраждав, але пошкоджено обладнання. Ці електростанції вже неодноразово зазнавали ударів.

Ціллю атаки росіян були об'єкти генерації та високовольтна інфраструктура магістральних мереж по всій Україні. Зафіксували влучання в 5 областях: Київській, Івано-Франківській, Вінницькій, Львівській та Харківській, повідомляє  «Укренерго».

Унаслідок цього суттєво зріс дефіцит потужності в енергосистемі. Складна ситуація на Харківщині та Львівщині, де внаслідок атаки наразі частково відсутнє електропостачання.

Дніпро

У Дніпрі влучили в багатоквартирний будинок. Станом на 17:40 п'ятеро людей загинули, двадцять сім людей отримали пораненя. Серед них шестеро дітей. З-під завалів врятували 20 людей, з них три дитини.

UPD. Кількість поранених зросла до 39, повідомили в ОП. Із них семеро дітей.

Мер Дніпра пише, що завали на місці багатоповерхівки, зруйнованої росіянами, ймовірно, будуть розбирати протягом усієї ночі. Увесь район знеструмлений.

Унаслідок ракетної атаки повністю зруйнований під’їзд багатоповерхівки в Дніпрі, повідомляє Офіс генпрокурора. Площа пожежі становить близько 70 квадратних метрів. Також сталося займання близько 15 автомобілів.

UPD. Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 21, серед них 15-річна дівчина, повідомили в обласні раді. Поранення отримали 73 людини. З-під завалів врятували 38 людей, серед яких шестеро дітей.

UPD. Станом на ранок 16 січня відомо про 35 загиблих під завалами багатоповерхівки у Дніпрі.

UPD станом на 19 січня. Унаслідок ракетної атаки по багатоповерхівці в Дніпрі 14 січня загинули 46 людей, уточнюють у ОВА. 11 людей досі не можуть опізнати, стільки ж залишаються зниклими безвісти. 80 людей отримали поранення, 24 людини госпіталізували. Троє перебувають у важкому стані, зокрема й 9-річна дівчинка.

Фото: ОП, Валентин Резніченко

У Повітряних силах ЗСУ також підтвердили, що в багатоповерхівку влучила саме російська крилата ракета Х-22, запущена з району Курської області.

Кривий Ріг

Над містом збили 4 ракети. Одна влучила в приватний сектор поблизу об’єкта критичної інфраструктури. 6 приватних будинків пошкоджено. Попередньо одна людина загинула, одна поранена, повідомив мер Олександр Вілкул.

Львівська область

Росіяни кілька разів влучили по об‘єкту критичної інфраструктури у Львівській області. Можливі перебої у постачанні світла та води, повідомляє голова ОВА.  Одну ракету збили сили ППО. Без жертв.

Харківська область

У Харкові зафіксували два влучання в об'єкти критичної інфраструктури. У місті тимчасово зупинилося метро.

Івано-Франківська область

У Івано-Франківській області росіяни завдали ударів по енергетичному об’єкту, повідомляють у ОВА. Унаслідок обстрілу почалася пожежа. Без жертв.

Унаслідок обстрілу виникла пожежа. Без постраждалих. Крім того, сили ППО збили дві російські ракети у Івано-Франківській області.

Одеська область

Росіяни завдали ракетного удару по Одеському району Одеської області.

Більшість ракет знищили сили ППО, але є влучання в одній з громад району, а також влучання уламків від збитих ракет по об’єктам транспортної інфраструктури, які працюють в рамках зернової угоди. Постраждалих немає.

Над Одещиною збили чотири російські ракети під час масованої ракетної атаки, уточнив голова ОВА Максим Марченко.

Вінницька область

У Вінницькій області одна з ракет влучила в об'єкт критичної інфраструктури. Три ракети у Вінницькій області знищили сили ППО.

Київ 

У Києві робота ППО не допустила влучань по критичній інфраструктурі, повідомляють у КМВА.

Також три ракети збили над Миколаївщиною, повідомляє ОК «Південь».

Через російську ракетну атаку 3 рейси прямують із затримками понад годину, 5 рейсів затримуються в межах години. Ще 40 поїздів продовжують курсувати за графіком, повідомляє «Укрзалізниця».


Удень 31 грудня Росія водинадцяте масовано обстріляла Україну. Загинула одна людина, майже чотири десятки людей отримали поранення. Були пошкоджені житлові будинки, готель, магазин, місце проведення свят. Обстріли тривали й у новорічну ніч. Так, РФ атакувала Київ та область дронами, ППО збила більше трьох десятків повітряних цілей.

Після цього, в ніч на 2 січня, РФ атакувала дронами Київ та Київську область, а також Миколаївщину та Дніпропетровщину. Сили ППО знищили усі 39 дронів, які застосували під час атаки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі