Росія вдень 31 грудня масовано обстріляла Україну. Росіяни атакували цивільну інфраструктуру у різних регіонах України, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Пошкоджені житлові будинки, готель, магазин, місце проведення свят. Є загиблі й поранені. 

Росіяни випустили кілька хвиль ракет, повідомив голова Київської ОВА. У Київській, Дніпропетровській, Одеській та Харківський областях застосовували екстрені відключення світла.

Однак завдяки «відмінній роботі ППО та завчасним технічним заходам» вдалось уникнути серйозних ушкоджень енергосистеми України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Скільки ракет випустили й скільки збили

Росіяни запустили більше 20 крилатих ракет, повідомив головнокомандувач Валерій Залужний. Кілька із них не долетіли до України і впали на території РФ, цю інформацію уточнюють, додають у Повітряних силах.

Запуски були з акваторії Каспійського моря та ракетних комплексів наземного базування. Сили ППО знищили 12 ракет: шість в межах Київської, п’ять – Житомирської та одну в Хмельницькій області за попередньою інформацією.

Київ 

На підльоті до Києва знищено 7 ракет та ворожий БПЛА за даними військової адміністрації. 

Унаслідок ракетної атаки на Київ загинув літній чоловік. 22 людина отримали поранення, троє з них перебувають у важкому стані. Госпіталізували 14 постраждалих, шістьом медики надали допомогу на місці. Серед постраждалих – журналіст із Японії.

UPD. Уранці 2 січня помер один із постраждалих від атаки на Київ 31 грудня, повідомив міський голова Віталій Кличко. 46-ти річний чоловік перебував у реанімації у тяжкому стані.

У Солом'янському районі зафіксували два місця вибухів:

  • За однією адресою, ракета влучила у приватний будинок та зруйнувала його. Одна людина загинула та п'ятеро людей постраждали.
  • За іншою адресою уламок ракети впав між трьома будинками, пошкоджена газова труба. Поранення отримали дві людини, повідомляють у ДСНС.
  • Пошкоджень зазнали будівлі двох шкіл і дитсадок.

У Печерському районі руйнувань зазнав готель біля станції метро «Палац Україна», який уже не працює. Зруйнована одна секція з першого по п’ятий поверхи. Від вибухів також повибивало вікна у «Палаці Україна», руйнувань  зазнала й одна зі шкіл. Одна людина отримала поранення.

Фото: ОП

У Святошинському районі уламки ракети впали на стадіон.  Також є руйнування у Дніпровському районі.

У Голосіївському районі за однією адресою уламки ракети влучили в город приватного сектору, частково отримали пошкодження будинки. За іншою адресою уламки потрапили на спортивний майданчик, вибиті шибки в 5 адміністративних будівлях. Пошкоджений також автомобіль. Жертв немає.

У Дніпровському районі за двома адресами уламки ракети потрапили у зелену зону. Жертв немає.

Київська область

На Київщині працювало ППО. Попередньо в Київській області постраждалих немає, але є декілька пошкоджених уламками цивільних обʼєктів, повідомив голова ОВА.

Хмельницька область

Унаслідок ракетної атаки щонайменше чотири людини отримали поранення.

UPD. Кількість поранених унаслідок обстрілу Хмельниччини зросла до семи людей. Троє з них у важкому стані.

Також частина міста знеструмлена. 

Миколаїв

Гучні вибухи пролунали в різних районах міста. Шість людей отримали поранення, трьох із них госпіталізували, один у важкому стані.

Два житлові будинки зруйновані вщент, 12 житлових будинків пошкоджені, повідомляє мер міста.

Також сталась пожежа на території гаражного кооперативу, її вже ліквідували. Ще одна ракета впала біля проїжджої частини. У трьох навчальних закладах вилетіли вікна.

Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

Запоріжжя

Унаслідок ракетного удару по Запоріжжю частково зруйновано два приватних житлових будинки, ще близько восьми пошкоджено. Поранень зазнали один чоловік, дві жінки (одна з них вагітна) та дитина 2008 року народження (вона у важкому стані в реанімації).

Фото: Олександр Старух

Також росіяни влучили ракетами по промисловій зоні Краматорська. За попередньою інформацією, жертв немає, повідомив мер міста.


У ніч на 30 грудня росіяни атакували Київ іранськими дронами Shahed. Загалом сім дронів-камікадзе рухалися в бік Києва. Два з них збили на підльоті до столиці, пʼять – над Києвом.

Один із дронів влучив в адміністративну будівлю в Голосіївському районі столиці, унаслідок чого будівля була частково зруйнована, у житловому будинку поруч є пошкодження вікон.


Атака дронами відбулася наступного дня після десятої масованої ракетної атаки РФ по українських обʼєктах інфраструктури. Тоді, 29 грудня, над Києвом ППО збила всі 16 ракет, від уламків постраждали житлові будівлі, але не обʼєкти інфраструктури. Однак в інших регіонах критична інфраструктура постраждала.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі