Вихід із найскладнішого випадку повного блекауту, за розрахунками енергетиків, займає від семи до десяти днів, заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

«За найбільш складного випадку повного блекауту, коли взагалі все розбито, вихід займає від 7 до 10 днів», – сказав він.

Він підкреслив, що це теоретичні розрахунки, бо «світ не переживав ще таких речей».

За його словами, саме в разі блекауту в Україні розгортають «пункти незламності», що допоможуть пережити цей період. Таких пунктів розгорнули по всій країні вже 5 тисяч, за два тижні їх має бути від 15 до 17 тисяч.

«Якщо брати лише вокзали, вони вже можуть стати притулком для сотень тисяч людей, я зараз навіть не говорю про школи й лікарні», – сказав голова уряду.

Водночас він зазначив, що великою проблемою в разі блекауту може стати система опалення, питання її збереження покладено на місцеву владу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури в різних регіонах України. Було вже девʼять масованих атак, у результаті пошкоджено більшість обʼєктів генерації електроенергії (ТЕС і ГЕС). В Україні застосовують аварійні чи планові відключення світла. Центральна й міська влада попереджали мешканців про імовірність блекауту, коли повністю не буде електроенергії, водо- й теплопостачання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОбкладинкаКостянтин Гузенко для The Village Україна