У Києві ситуація з електропостачанням найскладніша в країні, повідомив гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

Ключова проблема – пошкодження мережі, із ладу виведені 60% трансформаторів.

Деякі райони міста не мали світла від понеділка. Іншим районам електрику подають на дві-три або п'ять годин на добу.

Енергетики працюють над новими схемами перезаживлення з використанням доступного обладнання, кажуть у Yasno.

«Чи може бути краще, ніж зараз? Може, коли завершаться ремонтні роботи і коли схема перезаживлення запрацює. Чи може бути гірше? Так, якщо нас знову обстрілюватимуть. Точніше, якщо пошкодять оті 40% вузлів, що залишилися», – зазначив Коваленко.

Відновлення відбувається нерівномірно

Аварійним бригадам доводиться обирати між ремонтом підстанції на 30 будинків або на три, тому енергопостачання може відновлюватися нерівномірно, пояснює директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Думаю, що киянам слід готуватися до того, що наступні щонайменше 2-3 тижні наявність електрики протягом 4-6 годин в будинку – це добра новина», – додав Харченко.


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України. Уже відбулося дев'ять масованих атак.

Через це в Україні застосовують стабілізаційні й аварійні відключення світла. У Yasno прогнозують, що відключення світла триватимуть щонайменше до кінця березня. Графіки відключень у Києві за адресами можна дивитися на сайті ДТЕК або Yasno.


Після дев’ятої масованої атаки в Києві й області впродовж кількох днів зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі. Оператори застосовують аварійні відключення, графіки не діють.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі