Київ і Київська область потрапили до переліку регіонів, де оператори систем розподілу електроенергії найчастіше порушують правила відключень, повідомляє урядовий портал. Такі висновки державної інспекції з енергетичного нагляду, яка провела позапланові перевірки в кожній області.

Загалом на першому етапі перевірок зафіксували 193 порушення. Окрім Київщини, правила відключень часто порушують у Волинській, Полтавській, Тернопільській і Чернігівській областях. Найменше порушень зафіксували в Івано-Франківській, Харківській і Кіровоградській областях.

Найпоширеніші порушення такі:

  • недотримання тривалості перерв між графіками відключення;
  • відсутність у графіках планових відключень об’єктів, що не входять до переліку критичної інфраструктури;
  • недотримання тривалості відключень;
  • застосування стабілізаційних графіків, не передбачених законодавством;
  • відсутність погодженого з органами місцевого самоврядування списку підприємств, які входять до переліку критичної інфраструктури.

Держінспекція склала на операторів акти щодо порушень, їх мають усунути до 31 грудня. У разі невиконання приписів операторів штрафуватимуть.

Перевірки будуть постійно, щоп’ятниці надаватимуть публічні звіти

Перевірки будуть відбуватися на постійній основі на період воєнного часу, відзначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Усі ми розуміємо, що нерівномірність у відключеннях світла є. Одні будинки можуть бути без світла по вісім, десять і більше годин, тимчасом як інші, інколи навіть навпроти, по вісім-десять годин зі світлом. Це питання справедливості для людей. Тому робота таких груп із перевірки має бути постійною», – сказав прем’єр-міністр.

Міністерству енергетики й Держенергонагляду доручили щоп’ятниці надавати публічний звіт про порушення операторів і те, що було зроблено для їх усунення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України. Уже відбулося дев'ять масованих атак.

Через це в Україні застосовують стабілізаційні й аварійні відключення світла. У Yasno прогнозують, що відключення світла триватимуть щонайменше до кінця березня. Графіки відключень у Києві за адресами можна дивитися на сайті ДТЕК або Yasno.


Після дев’ятої масованої атаки в Києві й області впродовж кількох днів зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі. Оператори застосовують аварійні відключення, графіки не діють.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Саша Самусевич