Екологи подали до суду на Київраду, щоб захистити Лису гору, повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

Вони виступають проти будівництва військового меморіального кладовища (статус заповідної землі хочуть змінити на статус земель для містобудування).

За словами екологів, Лиса гора має подвійний заповідний захист – як регіональний ландшафтний парк і як пам’ятка містобудування й об’єкт культурної спадщини національного значення. Там мешкає близько 20 червонокнижних видів рослин і тварин, а також розташована пам’ятка культури Трипільського періоду.

Лиса Гора. Фото: вікіпедія

Київський еколого-культурний центр також припускає, що під виглядом кладовища на Лисій горі забудовники почнуть будувати котеджі, і переконаний, що таким рішенням Київрада порушує власний регламент.

Екологи додали, що готують й інший судовий позов – на захист Бабиного Яру, щоб там також не розміщували Національне військове меморіальне кладовище.

Крім того, у КЕКЦ зауважили, що в Києві є багато великих незаповідних ділянок, де можна було б розмістити військове кладовище. Наприклад, на ВДНГ (у районі вулиці Академіка Заболотного) чи біля кільцевої дороги на Оболоні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На початку жовтня Київрада опублікувала проєкт рішення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. Планують виділити близько 5 мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі. Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва.

Крім того, наприкінці листопада петиція до Київради проти будівництва Національного військового меморіального кладовища на Лисій Горі в Києві набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі