Мер Києва Віталій Кличко розповів, як житиме столиця в разі довготривалого відключення електроенергії. 

Наземний транспорт

У разі повної відсутності електропостачання на всіх маршрутах наземного транспорту, зокрема електротранспорту, будуть працювати автобуси, які будуть перевозити пасажирів безкоштовно.

«Усі автобусні парки забезпечені необхідним запасом пального й мають автономні джерела енергії. Також на територіях автобусних парків облаштовані пункти обігріву для водіїв. Міська електричка ходитиме. Для цього залізничники підготувалися до її руху з локомотивом на дизельній тязі. Інтервал між поїздами буде орієнтовно 30 хвилин», – написав Кличко. 

Метро

В умовах повної відсутності електрики рух потягів метрополітену буде призупинений – підземні станції працюватимуть як пункти тимчасового перебування й укриття під час повітряної тривоги. Наземні станції будуть зачинені.

На підземних станціях будуть доступні: інтернет-зв’язок, електроенергія для підзарядки гаджетів, питна вода й санітарні вузли. Вхід буде безкоштовним, але потрібно мати із собою документ, що посвідчує особу.

Середня температура на станціях підземки становить 12–14 градусів тепла. Тому треба одягати зимовий одяг і додатково мати теплі речі.

Пункти обігріву

Найближчий пункт обігріву можна знайти на цій мапі. Тут також указані телефонні номери, прізвища відповідальних за них осіб, місткість закладу. Окрім того, дані про те, чи є там кімнати матері й дитини, приміщення для осіб з інвалідністю та приміщення для приймання їжі.

Мапу можна завантажити на смартфон і переглядати онлайн. Дивіться, як це зробити.

Мобільний зв’язок

Якщо довго не буде світла, працюватиме тільки голосовий зв’язок. У метрополітені працюватиме мобільний інтернет (LTE, 3G), на частині станцій – також Wі-Fі. Працюватиме інтернет і в оптоволоконній мережі.

Вода

Набрати воду можна буде в бюветах, які підключені до генераторів. Ось їх перелік

Окрім того, питну воду й воду для інших потреб доставлятимуть у пункти обігріву за необхідності. Місто відпрацювало з комунальними службами транспортування цистерн із водою, додав Кличко. 

Також працюватимуть магазини, деякі ТРЦ й ринки, де можна буде купити їжу й промислові товари. Також автономно працюють аптеки «Фармація». Ось тут їхні адреси. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше ми збирали корисні посилання, які знадобляться в разі повного й довгого відключення світла. Вони ось тут

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі