Загроза ракетних ударів по обʼєктах цивільної інфраструктури залишається, кажуть в Генштабі Міноборони. Міський голова Києва Віталій Кличко не виключає імовірність блекауту, що супроводжуватиметься відсутністю тепла, води і зв’язку.

Зібрали посилання, де можна знайти бювети, пункти обігріву, магазини та заклади з автономним живленням, місця для підзарядки гаджетів.

 У разі блекауту чи аварійних відключень електроенергії може зникнути звʼязок та інтернет, тож, перепишіть собі адреси та телефони, які вам можуть знадобитися.

 Усе, що треба знати про відключення електрики, енергозберігання та електроприлади. Ультимативний гід

Бювети

Водопостачальні й каналізаційні насосні станції працюють на електроенергії. У разі аварійних відключень чи блекауту насосні станції можуть перестати працювати, як це сталося, наприклад, після обстрілу 23 листопада, коли без води залишилося 80% киян.

У КМДА пообіцяли, що в разі таких надзвичайних ситуації бюветні комплекси підʼєднають до генераторів, щоб мешканці міста змогли набрати воду. Загалом у Києві понад 180 бюветів.

«Пункти незламності» (Пункти обігріву)

У листопаді в Україні почали розгортати так звані «Пункти незламності». Це місця, де можна відпочити, підзарядити телефон або погрітися. У них, попри відключення електроенергії, мають бути опалення, освітлення, запаси води та інтернет. За даними Офісу президента, в Україні уже встигли відкрити 5 тисяч «Пунктів незламності».

У КМДА не використовують неймінг Офісу президента, а такі пункти назвають просто «пунктами обігріву». За даними міської адміністрації, таких пунктів у Києві наразі відкрили понад 400 (хоча обіцяли близько тисячі).

Банки

Нацбанк оприлюднив перелік банків, які працюватимуть у разі тривалої відсутності світла. 

Пошта

«Укрпошта» створила свою «мережу незламності» з відділень, які працюватимуть без світла та інтернет-зв’язку.

Магазини

Тут ми зібрали адреси супермаркетів у Києві, які забезпечені генераторами й працюють у разі вимкнень світла.

Міський голова Віталій Кличко також оприлюднив перелік торгових мереж, ринків й ТРЦ, які продовжать працювати у випадку блекауту.

Заклади харчування

На інтерактивній мапі від «ЛУН місто» можна перевірити, які заклади мають автономне живлення й працюють під час відключення світла. Окрім закладів харчування, там позначені магазини, коворкінги, перукарні, аптеки, заправки тощо.

Поліція

Поліція Києва опублікувала номери телефонів, які цілодобово підключені до інтернету через Starlink. У разі відсутності мобільного зв’язку на ці номери можна зателефонувати через WhatsApp, Viber та Telegram.

Якщо звʼязку не буде зовсім, до поліції можна звернутися особисто.

Швидка допомога

Якщо номер 103 в Києві буде недоступний, то можна скористатися резервними телефонними номерами.

Також у МОЗ радили вивчити адресу та маршрут до найближчого медичного закладу на той випадок, якщо мобільний звʼязок буде відсутній зовсім.

Аптеки та ветеринарні клініки

Частина комунальних і приватних аптек Києва забезпечені резервним живленням і працюватимуть у разі блекауту. Продовжить працювати і Служба обліку та реєстрації тварин, що входить до складу комунального підприємства «Фармація».

Зарядження гаджетів

За даними КМДА, USB-порти для підзарядження гаджетів є на 19 станціях київського метрополітену.

Також зарядитися можна в точках видачі Rozetka, які оснащені автономним живленням.

Магазини мережі «Епіцентр» обладнали зарядні станції для відвідувачів, де можна зарядити гаджети.

У магазинах мережі «Алло» обладнали «точки незламності». Там зарядити гаджети, щоб залишатися на зв’язку.

У супермаркетах «Сільпо» в разі блекауту можна буде не тільки купити або підігріти їжу, а також зарядити гаджети й попрацювати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України. Уже відбулося сім масованих атак.

Через це в Україні застосовуєють стабілізаційні й аварійні відключення світла. У Yasno прогнозують, що відключення світла триватимуть щонайменше до кінця березня. Графіки відключень у Києві за адресами можна дивитися на сайті ДТЕК або Yasno.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі