«Укренерго» оголосило надзвичайну ситуацію в енергосистемі країни. Через російські обстріли відбулася втрата понад 50% споживання енергетичної системи.

Надзвичайна ситуація в енергосистемі означає, що через пошкодження підстанцій і генерувальних потужностей немає технічної можливості забезпечити електрикою більше 50% споживачів країни (включно з критичною інфраструктурою). Тобто неможливо ні виробити більше енергії, ні транспортувати її. Про це розповів директор «Центру досліджень енергетики» Олександр Харченко в коментарі виданню «Бабель».

UPD. Режим надзвичайної ситуації ввели тільки для учасників ринку електроенергії, він стосується винятково ринкових операцій, наголошують в «Укренерго».

Найбільших уражень зазнали північний, південний і центральний регіони. Там, де це зараз можливо, уже починають ремонтні роботи. Попри всі пошкодження, в енергосистемі зберігається стабільна частота 50 Гц, українська система працює синхронно з європейською континентальною мережею.

Аварійні відключення світла ввели по всій Україні, повідомили в Офісі президента.

Через масований обстріл росіянами енергетичної інфраструктури, повністю знеструмлено Харків, Полтаву й Кіровоградську область. У Києві тимчасово зупинили метрополітен і також ввели аварійні відключення світла. 

У Харкові й Дніпрі зупинили метрополітен й електротранспорт.

У Кременчуці через відсутність електроенергії не працює опалення, повідомляє мер міста.

У Коростені на Житомирщині через влучання російської ракети також відключили всі електромережі. 

UPD [13:40]: «Пошкоджено дев’ять об’єктів генерації й підстанції, які передають електроенергію. Це спричинило обмеження виробництва на об’єктах атомної генерації», заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

Новина доповнюється...


Росія знову масовано атакує енергетичну інфраструктуру України 16 грудня. Через обстріли вже пошкоджені енергооб’єкти на сході й на півдні країни. За посиланням читайте все, що відомо про чергову атаку Росії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі