Росія масовано атакувала енергетичну інфраструктуру України 16 грудня. «Укренерго» заявили про надзвичайну ситуацію в енергосистемі країни.

Через обстріли пошкоджені енергооб’єкти на сході й на півдні країни, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. По всій країні ввели екстрені аварійні відключення світла. «Пошкоджено дев’ять об’єктів генерації й підстанції, які передають електроенергію. Це спричинило обмеження виробництва на об’єктах атомної генерації», – пізніше додав міністр енергетики в ефірі телемарафону.

Через пошкодження енергетичної інфраструктури низка залізничних ділянок у Харківський, Кіровоградській, Донецькій і Дніпропетровській областях знеструмлена, повідомляє «Укрзалізниця». Але потяги будуть продовжувати рух під резервними тепловозами.

Скільки ракет випустили, яких і звідки

Росія випустила по Україні 74 ракети, з них 70 крилатих (Х-101, «Калібр», Х-22) і 4 керованих авіаційних ракети (Х-59/Х-31П), повідомили в Генштабі. Ракети випустили з районів Каспійського й Чорного морів.

Особливістю цієї атаки став пуск крилатих ракет Х-101/Х-555 не лише з Каспію, а й із Саратовської області, у районі Енгельса, де й базуються стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95МС, кажуть у Повітряних силах. Пуски крилатих ракет морського базування окупанти здійснили з фрегата «Адмірал Макаров» з акваторії Чорного моря. Кілька крилатих ракет Х-22 також запустили з дальніх бомбардувальників Ту-22М3 над акваторією Азовського моря, а чотири керовані авіаційні ракети Х-59 та Х-31П – із літаків тактичної авіації, імовірно Су-35. Крім того, під час атаки росіяни завдали удару по прифронтових містах зенітними ракетами із ЗРК С-300 – близько 27 пусків.

Скільки ракет збили

Українська ППО знищила 60 ракет. Біля Києва було зафіксували понад 40 ракет, 37 із них знищили сили ППО, повідомили в КМВА.

Десять ракет збили на Дніпропетровщині, ще одну ракету знищили на Житомирщині.

У зоні відповідальності ОК «Південь» знищили 11 російських ракет. Зокрема, у небі над Вінничиною знищили 6 ракет повітряного базування типу Х-101, Х-555. Над Херсонщиною й Миколаївщиною збили 3 та 2 ракети типу «Калібр».

Київ 

Вибухи зафіксували в трьох районах Києва: Голосіївському, Деснянському й Дніпровському. Наразі відомо про одного постраждалого в Дніпровському районі. Йому надали медичну допомогу на місці, без госпіталізації.

Метро Києва повністю зупинене, підземні станції працюють як укриття, повідомляють у КМДА. У всіх районах Києва перебої з водопостачанням через пошкодження енергетичної інфраструктури.

Київщина

ППО працює в Київській області, поблизу Бучі збили російську ракету.

Уламки збитої російськох ракети впали на приватні житлові будинки на території Броварів, повідомив мер Ігор Сапожко. Люди не постраждали. Пошкоджень зазнали дахи трьох будівель і паркани.

Пошкоджений об’єкт критичної інфраструктури й дев’ять приватних будинків у різних районах області. Троє людей постраждали, одна людина у важкому стані. У деяких громадах є перебої зі зв’язком, водо- й теплопостачанням. Обєкти критичної інфраструктури й лікарні працюють на генераторах, повідомляють у КОВА.

Бориспіль перейшов на аварійний режим роботи. Критична інфраструктура працюватиме на генераторах. Воду подаватимуть по графіку з 6:00 до 9:00, 18:00 до 21:00.

UPD. Стало відомо про чотирьох постраждалих унаслідок атаки в Київській області. 

Харків

Окупанти вдарили по Харківщині десятьма ракетами, повідомив голова ОВА в ефірі телемарафону. Дві ракети збили сили ППО. Без жертв за попередньою інформацією.

Харків повністю знеструмлений, у місті зупинилося метро.

Кривий Ріг

У Кривому Розі ракети влучили в під’їзд. Під завалами можуть бути люди, повідомляють в ОП.

Дві людини загинули. Щонайменше п’ятеро поранені, серед них – двоє дітей. Усі в лікарні, повідомив голова Дніпропетровської ОВА.

UPD. Кількість травмованих унаслідок обстрілу Кривого Рогу зросла до шести, серед них – троє дітей. Під завалами можуть перебувати дві особи, з них одна дитина, повідомляють в ОП.

UPD. Кількість поранених зросла до восьми. Серед постраждалих троє маленьких дітей, трирічні хлопчик і дівчинка й семирічна дівчинка.

UPD. Унаслідок удару загинули троє людей: 64-річна жінка і молоде подружжя. Тринадцятеро людей поранені унаслідок удару, серед них – четверо дітей, усі вони в лікарні.

Запоріжжя

По Запоріжжю росіяни нанесли вже 12 ракетних ударів, повідомляє секретар облради. За інформацією голови ОВА, ідеться про півтора десятка ракет.

Житомирщина

По області росіяни випустили дві ракети, одну з них збили. Постраждалих немає, повідомляє голова Житомирської ОВА. Влучання ракет також зафіксували в Коростенській громаді на Житомирщині, сказав міський голова.

Дніпропетровщина

Над Дніпропетровщиною збили 10 російських ракет, повідомляє голова ОВА.

У Дніпрі також зупинили рух метрополітену й усього електротранспорту. Мер закликає містян зробити запаси води.

ППО також працювало на Полтавщині, Миколаївщині, Житомирщині, Вінничині. Полтавська й Кіровоградська області повністю знеструмлені, у Кременчуці через відсутність електропостачання не працює система опалення.


Загалом РФ уже завдала дев’ять масованих атак по українській енергетичній інфраструктурі. Після восьмої були пошкоджені всі теплові й гідроелектростанції в країні. Після дев’ятої атаки в «Укренерго» заявили про надзвичайну ситуацію в енергосистемі.

Новина доповнюється...

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі