Верховна Рада України схвалила законопроєкт №5655, який стосується реформування сфери містобудівної діяльності, повідомляє нардеп Ярослав Железняк. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Проти цього проєкту закону в чинній редакції виступили, зокрема, Архітектурна палата Національної спілки журналістів України, Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація ОТГ, ГО «Чесно».

«Фактично це законопроєкт, який повністю нівелює контроль міст за будівництвом. І створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок», – зазначив голова асоціації, міський голова Києва Віталій Кличко.

Він підкреслив, що самовільне будівництво стане «повністю легалізованим, порушуючи права як власників земельних ділянок, так і мешканців громад».

Голова Київського осередку Архітектурної палати НСАУ Олексій Шемотюк підкреслив, що чинна редакція законопроєкту містить корупційні ризики.

Фахівець у сфері містобудування й нерухомості Георгій Могильний для «Наших грошей» пояснив, які саме ризики створює ухвалення законопроєкту:

  • держава знімає з себе відповідальність за законність під час надання права на будівництво;
  • необов’язковість виконання вимог планування територій (Spatial planning);
  • позбавлення місцевого самоврядування принципової частини його прав;
  • послаблення внутрішнього антикорупційного контролю;
  • не передбачено усунення переважної більшості виявлених порушень законодавства;
  • амністія незаконного будівництва;
  • зменшення права громадськості на контроль за будівництвом;
  • збільшення випадків силового протистояння між громадськістю й забудовниками;
  • створення значної кількості нових органів, що контролюють, і збільшення кількості чиновників.

Крім того, головне юридичне управління апарату Верховної Ради надало свої зауваження, у яких зазначило, що деякі норми законопроєкту є неконституційними.

Ініціатори реформи, навпаки, стверджують, що законопроєкт зробить процес будівництва більш прозорим, зокрема, завдяки впровадженню електронних інструментів. З підтримкою законопроєкту виступили також Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерство цифрової трансформації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт закону №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» просуває одна з його авторок – керівниця фракції «Слуга народу» Олена Шуляк. У першому читанні він був ухвалений у липні 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі