Верховна Рада має розглянути в другому читанні законопроєкт №5655, що стосується реформування сфери містобудівної діяльності.

Проти цього проєту закону в чинній редакції виступає, зокрема, Архітектурна палата Національної спілки журналістів України, Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація ОТГ, ГО «Чесно».

Асоціація міст України зазначає, що документ обмежує права місцевого самоврядування.

«Фактично це законопроєкт, який повністю нівелює контроль міст за будівництвом. І створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок», – зазначив голова асоціації, міський голова Києва Віталій Кличко.

Він підкреслив, що самовільне будівництво стане «повністю легалізованим, порушуючи права як власників земельних ділянок, так і мешканців громад».

Рух «Чесно» разом із низкою антикорупційних і громадських організації закликав народних депутатів не голосувати за законопроєкт «без належного публічного обговорення зі стейкхолдерами і ґрунтовного доопрацювання з урахуванням зауважень».

Голова Київського осередку Архітектурної палати НСАУ Олексій Шемотюк підкреслив, що чинна редакція законопроєкту містить корупційні ризики.

Фахівець у сфері містобудування й нерухомості Георгій Могильний для «Наших грошей» пояснив, які саме ризики створює ухвалення законопроєкту:

  • держава знімає з себе відповідальність за законність під час надання права на будівництво;
  • необов’язковість виконання вимог планування територій (Spatial planning);
  • позбавлення місцевого самоврядування принципової частини його прав;
  • послаблення внутрішнього антикорупційного контролю;
  • не передбачено усунення переважної більшості виявлених порушень законодавства;
  • амністія незаконного будівництва;
  • зменшення права громадськості на контроль за будівництвом;
  • збільшення випадків силового протистояння між громадськістю й забудовниками;
  • створення значної кількості нових органів, що контролюють, і збільшення кількості чиновників.

Крім того, головне юридичне управління апарату Верховної Ради надало свої зауваження, у яких зазначило, що деякі норми законопроєкту є неконституційними.

Ініціатори реформи, навпаки, стверджують, що законопроєкт зробить процес будівництва більш прозорим, зокрема, завдяки впровадженню електронних інструментів.

З підтримкою законопроєкту виступили також Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерство цифрової трансформації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт закону №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» просуває одна з його авторок, керівниця фракції «Слуга народу» Олена Шуляк. У першому читанні він був ухвалений у липні 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі