Аварійні відключення електроенергії в Києві триватимуть до двох діб, заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі національного телемарафону.

«За графіком ми зможемо постачати електроенергію в Київ через добу або дві. Це максимум, що ми можемо зробити в найближчий час», – додає Дмитро Сахарук.

Щоб відновити «більш-менш нормальне електропостачання», потрібно близько двох тижнів, додав Сахарук. «Зараз є відключення й за графіком, й аварійні. Ця ситуація буде тривати доти, поки не будуть відремонтовані лінії й інша інфраструктура, щоб передати електроенергію в Київ і до інших регіонів України». 

Тимчасом директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що за відсутності атак енергетикам потрібно від трьох до п’яти тижнів, щоб «повернути людям більш-менш звичний рівень комфорту». Оскільки зараз головна проблема не у виготовленні електрики, а в пошкодженні шляхів її транспортування. 

«Уявіть, що є якийсь хайвей, по якому ми транспортували електрику й на ньому підірівна розв’язка, зруйнований міст. І ми зараз усю цю електрику пустили замість хайвею по сільських дорогах, і там, звісно, затори, не вистачає потужності заживити всіх у повному обсязі. Для того, щоб хоча б трохи відновити ці хайвеї, нам треба три-чотири-п’ять спокійних тижнів,  і ми зможемо це зробити», – пояснив Олександр Харченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури в різних регіонах України. Через пошкоджену інфраструктуру «Укренерго» застосовує аварійні відключення й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00). Графіки відключень у Києві за адресами можна дивитися на сайті ДТЕК або Yasno.

Ми пояснювали, якими бувають відключення й чому вони не завжди відбуваються за графіком, а також розповідали, як зробити свій будинок чи квартиру незалежними від аварійних чи планових вимкнень електрики.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі