У ДТЕК «Київські регіональні електромережі» пояснили, які бувають типи відключень електроенергії й чому може бути порушений графік.

Усі відключення для населення можна поділити на 2 типи – аварійні та стабілізаційні.

Аварійні відключення відбуваються, коли виходить з ладу якийсь елемент енергетичної інфраструктури. До цього типу відносяться екстрені відключення, пов’язані з воєнними діями.

Аварійні відключення неможливо передбачити. Також не можна спрогнозувати, як довго вони будуть тривати. Відповідно, неможливо створити точні графіки, що дадуть змогу готуватися до відключень світла, відзначають у ДТЕК. Водночас оператор намагається швидко інформувати про такі відключення на сайті й у соцмережах.

Стабілізаційні відключення застосовують, щоб збалансувати роботу енергосистеми, їх ініціює «Укренерго». Дисбаланс у системі виникає, коли обсяг генерації енергії стає меншим за обсяг споживання, зокрема, коли інфраструктура настільки пошкоджена, що не може передавати споживачам необхідну потужність. Тому, поки триває ремонт енергооб'єктів, споживання необхідно тимчасово обмежувати.

Стабілізаційні відключення більш прогнозовані, тому для них є можливість скласти орієнтовний погодинний графік.

Водночас навіть графік стабілізаційних відключень не завжди дотримується. Це пов’язано з тим, що обленерго, намагаючись збалансувати систему якомога швидше, іноді просто відключають енерговузли з найбільшим споживанням, а не ті, які мають бути вимкнені за графіком. Тому відключення споживачів часом розподіляється нерівномірно.

Водночас в «Укренерго» пообіцяли проаналізувати ефективність відключень і спробувати зробити графіки «м’якішими для споживача» та «справедливо розподілити навантаження».

Що з графіками в Києві й області

Графіки стабілізаційних відключень у Києві й області наразі не актуальні. Це пов’язано з тим, що в ніч на 27 жовтня енергетична інфраструктура області зазнала додаткових пошкоджень, виник дефіцит потужності в розмірі 30% споживання.

Найближчим часом у Києві й області відключення електропостачання будуть більш жорсткими й тривалими. Екстрені обмеження вводять для того, щоб не допустити повного знеструмлення Києва й центральних регіонів України.

У ДТЕК вже працюють над новими графіками відключення для Києва й області. Відключення будуть тривалішими, ніж досі, до шести годин, сказав СЕО компанії Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону. Графіки мають з’явитися за день-два.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Редакція The Village Україна розбиралася, як влаштована українська енергосистема, що відбувається з нею через російські обстріли й чи може статися блекаут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі