Німецька компанія Deutsche Bahn Regio Bus ще у вересні 2022 року подарувала Києву вісім автобусів.

Серед них – три зчленовані автобуси і п’ять 12-метрових автобусів, які є безбар’єрними. У компанії Deutsche Bahn зазначили, що допомогу відправили після звернення міського голови Києва Віталія Кличка, який зазначив, що «Україні терміново потрібні дизельні автобуси».

Автобуси, які передали Києву. Фото: Deutsche Bahn Regio Bus

Водночас КМДА до цього часу не оприлюднювала жодної інформації про отримання цих автобусів, звертає увагу ініціатива «Пасажири Києва».

«Ми перевірили: ці автобуси не використовуються і стоять «під парканом» з транзитними номерними знаками в АП №8», – зазначили в ініціативі.

Активісти також вказують, що досі «в процесі оформлення й реєстрації» перебуває партія з 19 німецьких автобусів, які Київ отримав у серпні.

«Водночас хочемо показати абсолютно протилежний приклад в ефективності використання подарованих гуманітарних автобусів Харкову. 19 жовтня в чеському місті Плзень відбулась урочиста відправка семи автобусів до Харкова й уже 28 жовтня місто випустило їх на лінію. Лише девʼять днів пішло на те, щоб перегнати автобуси на відстань 2000 кілометрів, передати їх перевізнику, отримати українські реєстраційні номери й запустити автобусний маршрут», – зазначають «Пасажири Києва».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні 2022 року Рига передала Києву 11 пасажирських автобусів. Кілька місяців автобуси з Риги не використовували, поки на це не звернули увагу активісти.

У серпні 2022 року місто отримало 19 автобусів від німецьких міст (Мюнхена, Регензбурга, Ганновера й Зевена). Автобуси планували «невдовзі» запустити на маршрути в Дніпровському й Деснянському районах Києва. У жовтні їх все ж запустили на маршрути.


Водночас у вересні Київ вирішив передати Дніпру 30 автобусів після того, як у місті згорів парк міського транспорту.


«Пасажири Києва» – це громадська ініціатива, яку створили наприкінці серпня 2022-го. Її мета – сприяти розвитку громадського транспорту в столиці.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: вікіпедія