У перший день жовтневих обстрілів інфраструктури попит на оренду квартир в Україні впав на 25%, але відновився за три дні, свідчать результати дослідження «ЛУН».

Попри обстріли, ціни на новобудови продовжують зростати навіть у валюті.

Що з Довгостроковою орендою

10 жовтня, коли ворог вперше масовано атакував енергетичну інфраструктуру України, зацікавленість у довгостроковій оренді житла впала на 25%. Попит повністю відновився за три дні, водночас «не можна не помітити негативний вплив на ухвалення рішення щодо переїзду», відзначають дослідники.

Рієлтори зазначають, що кількість угод з оренди відчутно знизилася, коли почалися атаки на енергетичну інфраструктуру. Це пов’язано з тим, що відключення світла й тепла змушують переосмислити вимоги до житла, вважають у «ЛУН».

Медіанна ціна однокімнатних квартир, орендованих у жовтні в Києві, становила 10 тисяч гривень на місяць. Це на тисячу гривень менше, ніж в аналогічний період минулого року.

Водночас уЛьвові вартість оренди однокімнатної квартири зросла удвічі, як порівняти з 2021 роком, до 13 тисяч гривень. В Одесі ціна становить 4,5 тисячі гривень, що на дві тисячі гривень дешевше, як порівняти з осінню 2021-го.

Інвестиції В новобудови

Обстріли не додають впевненості інвесторам, що негативно впливає на кількість угод, кажуть аналітики. Водночас майже в усіх областях ціни на квартири в новобудовах зросли, як порівняти з показниками лютого 2022-го.

Квадратний метр у новобудові в Києві коштує в середньому $1190, що лише на 2% менше, ніж у лютому. У Львові вартість за квадратний метр становить $1150, що на 20% більше, ніж до повномасштабної війни. В Одесі в середньому просять $970 за метр, на 4% більше, ніж у лютому.

Найбільше зростання цін демонструє Закарпаття. В Ужгороді нове житло коштує в середньому $990 за квадратний метр, на 22% дорожче, ніж до повномасштабного вторгнення.

Як відключення електроенергії може змінити попит на квартири

«Перші холодні ночі, відсутність світла й здебільшого опалення нагадують про проблему вкрай низького рівня енергоефективності житла в Україні», – каже Денис Суділковський, маркетинг-директор «ЛУН».

За прогнозами Суділковського, окрім безпекових вимог щодо віддаленості оселі від об’єктів енергетичної інфраструктури, в орендарів і покупців формується ще одна вимога до житла, наскільки воно зберігатиме тепло. З огляду на це найбільш конкурентоспроможними будуть утеплені новобудови, зведені за сучасними нормами, тож ціни на них можуть зрости, вважає експерт.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Обстріли енергетичної інфраструктури України тривають із 10 жовтня. Під приціл РФ потрапили енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра й Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, увесь південь. За два дні масованих обстрілів Росія вразила 30% енергетичної інфраструктури України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі