Національний ботанічний сад імені Гришка разом із фондом Peli can live відкрили збір коштів на обігрів оранжерей.

Упродовж останніх п’яти років Ботанічний сад отримує від держави менше як 50% фінансування, ніж потрібно для задоволення базових потреб, кажуть співробітники. Крім того, навесні, коли сад зачинили для відвідування через воєнний стан, він втратив основне джерело поповнення спецфонду.

Як обігрівають рослини і скільки це коштує

Щоб обігрівати оранжереї площею 5000 м², де розміщена колекція із понад 4000 видів тропічних та субтропічних рослин, у 2012 році збудували дві котельні, які працюють на пелетах. Кожного опалювального сезону ботсад використовує від восьмисот до тисячі тонн пелетів залежно від погодних умов.

Із початком війни вартість пелетів зросла, наразі вона становить 12 тисяч гривень за тону, кажуть у ботсаді. Тобто на опалювальний сезон ботсаду потрібно щонайменше 10 мільйонів гривень.

«Всі ми вже зараз усвідомлюємо, що зима буде складною: і для людей, і для рослин. І доля унікальних колекцій Національного ботанічного саду, що створювались працею кількох поколінь, зараз повністю залежить від нас», – кажуть співробітники.

Як допомогти

Щоб допомогти ботсаду придбати пелети на холодний сезон, потрібно надіслати кошти на рахунок благодійного фонду Peli can live.

Перерахувати допомогу можна за цим посиланням. Це окремий рахунок, який фонд відкрив спеціально для проєкту «Тепло для оранжерей».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Опалювальний сезон в Україні почнуть вчасно. Будинки в більшості міст підключатимуть до тепла наприкінці жовтня, заявили в Мінрегіоні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Національний ботанічний сад імені Гришка