Українці, які були під тимчасовим захистом в ЄС і вирішили повернутися на тривалий період до України, відтепер не втрачатимуть свій статус, повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на Європейску комісарку з питань внутрішніх справ Ілву Йоганссон.

На таких людей, якщо вони захочуть повернутися, і надалі поширюватиметься дія Директиви про тимчасовий захист, вони можуть залишити за собою відповідні документи.

«Ми вирішили, що вам не потрібно виходити з реєстру [осіб під тимчасовим захистом] – ви можете залишити за собою документи про тимчасовий захист, які отримали. Вам потрібно лише повідомити національні або місцеві органи влади за місцем проживання, що ви повертаєтеся до України», – повідомила Йоханссон.

«Сьогодні вранці ми прокинулися, почувши, як падають снаряди на Київ, Одесу, Львів й інші міста. Це лише демонструє, наскільки важливо продовжувати надавати підтримку Україні й показувати солідарність з українцями [...] Ми продовжуватимемо приймати всіх, кому доведеться їхати до ЄС», – сказала єврокомісарка.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У серпні стало відомо, що статус тимчасового захисту для українців у ЄС буде діяти ще щонайменше до весни 2024 року.

За словами комісарки з питань внутрішніх справ Єврокомісії Ілви Йоганссон, понад вісім мільйонів українців були змушені переїхати в країни Євросоюзу. Ця кількість дорівнює кількості населення середньої країни в Європі.

Раніше повідомляли, що тимчасовий захист для українців у ЄС буде діяти протягом одного року, але якщо ситуація в Україні поліпшиться, механізм можуть достроково зупинити. Водночас цей період можуть автоматично подовжити ще на шість місяців, максимум двічі. Також Європейська комісія може запропонувати Раді ЄС збільшити тривалість захисту ще на один рік. Тобто максимальний строк тимчасового захисту – три роки.

Разом із юристом ми пояснювали, чим тимчасовий захист відрізняється від статусу біженця, хто може його отримати і що для цього потрібно.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі