Статус тимчасового захисту для українців у ЄС буде діяти щонайменше до весни 2024 року, повідомила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі національного телемарафону.

Цей статус отримали більше 5 мільйонів українців.

Стефанішина пообіцяла надати окреме роз’яснення щодо процедури реєстрації українців, які тимчасово повертаються додому, а потім знову їдуть до ЄС.

Віцепрем’єр-міністерка також зазначила, що під час із зустрічі з комісаркою з питань внутрішніх справ Єврокомісії Ілвою Йоганссон вони домовилися створити «Міжнародну українську школу». Цей проєкт має забезпечити присутність українських вчителів й українського викладання у школах ЄС, де навчатимуться діти з України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За словами комісарки з питань внутрішніх справ Єврокомісії Ілви Йоганссон, понад 8 мільйонів українців були змушені переїхати в країни Євросоюзу. Ця кількість дорівнює кількості населення середньої країни в Європі.

Вона також зауважила, що українці, які перебувають у ЄС, можуть побачитися зі своїми близькими без зняття реєстрації в країнах Євросоюзу, якщо це не довготривала подорож. Але якщо українці вирішили повернутися додому, у ЄС просять повідомляти у відповідні органи про скасування реєстрації. За потреби там можна буде зареєструватися повторно.

Раніше повідомляли, що тимчасовий захист для українців у ЄС буде діяти протягом одного року, але якщо ситуація в Україні поліпшиться, механізм можуть достроково зупинити. Водночас цей період можуть автоматично подовжити ще на шість місяців, максимум двічі. Також Європейська комісія може запропонувати Раді ЄС збільшити тривалість захисту ще на один рік. Тобто максимальний строк тимчасового захисту – три роки.

Разом із юристом ми пояснювали, чим тимчасовий захист відрізняється від статусу біженця, хто може його отримати і що для цього потрібно.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі