«Нафтогаз» планує побудувати у Львові та Житомирі ТЕЦ, що працюватимуть на біомасі (деревній трісці) та твердому вторинному паливі (RDF).

Підготовчі роботи з будівництва ТЕЦ уже почалися. Загальна потужність об’єктів складатиме 90 МВт теплової енергії та 11 МВт електричної.

ТЕЦ на біопаливі у Львові планують запустити вже в лютому 2023 року, тобто до кінця цього опалювального сезону. За словами міського голови Андрія Садового, вона зможе покривати близько чверті потреб міста у теплі. Цей проєкт планували реалізувати з ЄБРР, але лише з 2023 року, тому вирішили зробити це швидше з «Нафтогазом».

У Житомирі нові ТЕЦ планують запустити в 4-му кварталі 2023-го. У планах три проєкти, які дозволять зекономити, перетворюючи побутові відходи та щепу від деревини на тепло й електроенергію.

Загалом «Нафтогаз» хоче побудувати щонайменше девʼять біоТЕЦ та біокотелень у восьми регіонах України загальною потужністю 250 МВт теплової енергії та 52 МВт електричної. Компанія хоче таким чином до 2027 року забезпечити заміщення близько 2 мільярдів кубометрів природного газу.

«У нас є зацікавленість вкладати гроші в такі проєкти, щоб імпортувати менше газу за колосальними цінами. Реалізація таких проєктів вигідна і економічно, і для екології, такі інвестиції швидко окупаються, водночас гроші у вигляді податків надходять у місцеві бюджети, зростає кількість робочих місць», – підкреслив голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Україна може практично повністю відмовитися від використання природного газу для центрального опалення, замінивши його зокрема на біоенергію, стверджують у «Нафтогазі».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зиму 2022–2023 років називають «найскладнішою за всі роки незалежності». Через війну в Україні пошкоджено чи зруйновано 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, зокрема, 11 ТЕЦ і три ТЕС.

У травні 2022 року на Грибовицькому сміттєзвалищі, що на Львівщині, запустили біогазову електростанцію.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: «Нафтогаз»