На початку липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який запускає інфраструктурний етап медичної реформи. За новим підходом, мережу лікарень в області об’єднають в один госпітальний округ. У межах одного госпітального округу лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні. 

У Київській області до госпітального округу потрапили 24 медичних заклади, повідомляє ОВА. Із них надкластерними будуть 2 лікарні, ще 7 лікарень стануть кластерними в регіоні та 15 – загальними.

Зображення: КОВА

Найпростіші захворювання лікуватимуть якомога ближче до пацієнта, у загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуть із розрахунку один медзаклад на 50-80 тисяч населення.

Кластерні та надкластерні лікарні надаватимуть високоспеціалізовані послуги пацієнтам, які мають більш складні проблеми зі здоров’ям. Кластерні лікарні будуть формувати із розрахунку одна лікарні на 150 тисяч населення, а надкластерних лікарень буде по дві у кожному окрузі – доросла та дитяча.

«Після формування госпітальних округів пацієнт потраплятиме саме до тієї лікарні, яка відповідає його стану й матиме все необхідне обладнання для діагностики та якісного лікування», – відзначають в ОВА.

Так, із 2023 року пацієнти з інстультами та інфарктами, наприклад, зможуть отримати лікування виключно в кластерних та надкластерних медичних закладах, у яких обіцяють створити сучасні кардіо-центри. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №6306, який дозволив МОЗ запустити інфраструктурний етап медреформи. Ми розповідали, навіщо потрібен новий підхід до формування мережі лікарень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: КМДА