У селищі Макарів Київської області знищили мозаїку на фасаді магазину, яка пережила російські обстріли й окупацію, повідомляє спільнота Ukrainian Modernism.

Мозаїка вцілила на фасаді будівлі, який у березні пошкодили російські снаряди (від будівлі залишалися тільки стіни).

«Майстерно створена мозаїка оспівувала родючість українських ланів і гостинність українців в чарівних вишиванках і мала вражаючу композицію. Подивіться на це сонце», – кажуть у спільноті.

Але наприкінці серпня мозаїку зняли зі стіни перфоратором. У Ukrainian Modernism назвали це «злочином проти української культури».

«Монументальні твори, які пережили війну й окупацію, стають новими символами міст, символами боротьби й незламності. Біля мозаїки треба було встановити пам’ятну табличку з інформацією про мозаїку й звільнення Макарова», – вважає засновник Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Він також запропонував облікувати й узяти на баланс кожну мозаїку й барельєф, щоб уникнути таких ситуацій у майбутньому, і звернувся до Мінкульту за реакцією на подію.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київські активісти просять допомогти зберегти мозаїку й гіпсове панно в кафе заводу «Електронмаш», які всередині 80-х років створила Олена Гнєдаш – учениця української художниці Тетяни Яблонської.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Ukrainian Modernism