Київські активісти просять містян допомогти зберегти мозаїку й гіпсове панно в кафе заводу «Електронмаш». 

Мозаїку в середині 80-х років створила Олена Гнєдаш – учениця української художниці Тетяни Яблонської.

Авторка петиції – дизайнерка Анна Куц. За її словами, у 2021 році забудовник уже зруйнував у кафе два вітражі «Мрія» й «Політ», які перебували під мораторієм на реконструкцію.

Наразі петиція зібрала 336 голосів із потрібних 25 тисяч. До кінця голосування – 88 днів.

Підписати петицію, яку можуть направити на розгляд президента Зеленського, можна тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У будівлі Річкового вокзалу Києва вперше з 1961 року відреставрували комплекс із восьми монументально-декоративних творів.

«Електронмаш» створили в 1965 році в Києві, на вулиці Кільцева дорога, 4. Свого піку розвитку він досяг у 1980-х завдяки виготовленню електронно-обчислювальних машин.

12 листопада 2021 року Фонд держмайна України продав на аукціоні завод за майже мільярд гривень. Стартова ціна лоту становила 66,7 мільйона гривень, але під час торгів зросла до 970 мільйонів.

Переможцем торгів стала компанія ТОВ «Лортен груп», яка перемогла з відривом в одну копійку. За даними YouControl, компанію заснували у 2018 році, а її статутний капітал становить усього 100 гривень.

16 грудня 2021 року аукціон визнали недійсним, оскільки його переможець (ТОВ «Лортен груп») не підписав договір купівлі-продажу обʼєкта у встановлений час.

Державний комплекс заводу «Електронмаш» повторно виставили на торги в січні 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Анна Куц