Через дефіцит житла для місцевих європейські міста вимагають обмежити подобову оренду квартир, пише SchengenVisaInfo.

Видання пише, що після двох років стагнації через коронавірус європейський туризм почав відновлюватися, водночас зараз фіксують зрізке зростання кількості короткострокових орендних місць, через що багато місцевих жителів не можуть забезпечити собі житло (це ускладнює оренду на більш тривалий період) і вимагають законодавчих заходів.

Наприклад, в одному з районів Лісабона більше 55% оголошень про квартири розмістили на Booking та Airbnb саме для короткострокової оренди. У Флоренції ставки зросли на 60% проти 2015 року, а в Кракові – на 100% у період з 2014 до 2017 року.

Зогляду на це мери 12 європейських міст (Барселона, Болонья, Брюссель, Ареццо, Париж, Відень, Амстердам, Брюссель, Ліон, Порт, Флоренція) написали лист до Єврокомісії, де просять посилити умови короткострокової оренди.

Проблема полягає в тому, що платформи відмовляються ділитися інформацією з владою, тому доступ просять забезпечити законодавчо.

Зокрема, у Барселоні у 2021 році після кількарічних скарг мешканців на постійний шум, брак квартир і високі ціни на оренду муніципалітет заборонив Airbnb та оренду до 31 дня. Також 4 серпня бізнес-асоціація, що представляє європейську індустрію гостинності, HOTREC, закликала країни ЄС накласти зобов’язання на платформи.

Минулої осені Єврокомісія оголосила про законодавчу ініціативу щодо регулювання короткострокової оренди, але після публічного обговорення відкладала її кілька разів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Литві пропонують надати муніципалітетам повноваження регулювати ціни на орендну платну за житло.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі