У Литві пропонують надати муніципалітетам повноваження регулювати ціни на орендну платну за житло, пише видання The Mayor.

Це пропозиція колишнього заступника мера Вільнюса Гінтаутаса Палуцкаса. Він вважає, що обмеження цін на оренду житло допоможе місцевій владі виступити «адвокатом» для мешканців та дозволить вирішити проблему нестачі житла.

Згідно з пропозицією екс-заступника мера Вільнюса, місцева влада буде визначати максимальні ціни на оренду тих приміщень, які орендують підприємства, установи, організації та фізичні особи.

За його словами, наразі уряд може визначати максимальну оренду плату за житло, яке орендується на комерційних умовах згідно з Цивільним кодексом, але не користується цими повноваженнями. У регіонах, де немає дефіциту житла, це й справді зайве, але, наприклад, у Вільнюсі, де є з цим проблеми, варто надати муніципалітетам відповідні повноваження, зауважує Палуцкас.

Попит на оренду житла також зріс у Каунасі та Клайпеді. Люди змушені погоджуватися на всі умови орендодавців, включно із підвищенням цін на оренду, пише видання.

Екс-мер Вільнюса підсумовує, що у Литві немає колективного представництва прав орендарів, та додає, що країні варто оцінити зростання цін на електроенергію, опалення та воду, що може знизити рівень бідності. Таке регулювання характерне для великих міст країн заходу, як-от Берлін та Копенгаген.

Якщо пропозицію щодо регулювання орендної плати ухвалять, вона може набути чинності з 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


До заходів енергозбереження країни ЄС закликала Європейська комісія. У німецьких містах вимикають фонтани й прожектори. Крім того, вимикають гарячу воду в муніципальних басейнах і спортивних залах на тлі газової кризи.

Заради економії у Австрії відмовляються від підсвічування памʼяток, а Іспанія регулює температуру на підприємстваї, у ресторанах, музеях та громадському транспорті.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі