В МВС пояснили, як у країнах ЄС можна користуватись українським водійським посвідченням і що робити, якщо воно втрачене чи протерміноване.

Наприкінці липня набув чинності регламент користування українськими національними посвідченнями водія в країнах ЄС, але зміни стосуються лише осіб, які користуються тимчасовим або належним захистом у європейських країнах.

Щоб зменшити адміністративний тиск, українцям у ЄС, які мають такий статус, дозволили:

  • користуватися українським посвідченням водія без необхідності його обміну протягом усього періоду перебування під захистом (не лише впродовж шести місяців);
  • користуватися українським посвідченням водія старого зразка, яке оформлене лише кирилицею й не має терміну дії. Більше немає вимоги мати з собою завірений переклад або додаток у формі книжечки  міжнародне посвідчення водія. Достатньо мати документ, що посвідчує особу.
  • користуватися українським посвідченням водія навіть у разі закінчення терміну його дії у 2022 році (це актуально для посвідчень, виданих вперше з терміном дії два роки);
  • У разі втрати чи викрадення українського посвідчення водія можна
    отримати тимчасове (на період перебування під захистом) без складання іспитів, але для цього ЄС має перевірити дійсність права на керування в Україні й відповідність водія стандартам фізичної й психічної придатності до керування.

Ці правила діють у таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Швеція, Чехія.

Водночас, якщо термін дії посвідчення водія, виданого в Україні, закінчився до початку 2022 року, то його все ж треба обміняти, «оскільки до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в особи була можливість потурбуватися про належний стан своїх документів», – зазначили в МВС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Українське посвідчення водія адаптували до документів ЄС Обміняти старе посвідчення на документ європейського зразка можна в сервісних центрах МВС.

В Україні на час дії воєнного стану протерміновані посвідчення водія вважаються дійсними (вони були дійсними протягом двох років і підлягали обміну).

З 24 липня в Україні діють нові правила отримання водійського посвідчення. Детальніше про те, що змінилося, ми розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі